Skip to main content

Dulce De Leche Brownies


 Lalala ... here's my Dulce de Leche brownies ;) Buat hari Khamis aritu. I like! Nasihat I, kalau suka caramel ... masa membuat tu jangan kedekut letak dulce ni... nnt x puas makan, tercari2 jer mana si dulce ni nyorok. I pun kes kedekut gak ... hihi, malas nak buat lain, nak simpan utk Dulce Pound Cake nnt. Before buat brownies ni, pening kepala nak decide nak wat Brownies ke .. kek. Thanks to Ayu S'pore yg sudi layan pertanyaan I & helped me to make a decision. Alhamdulillah ... I'm satisfied ^_^

Slow sket lak sambutan brownies ni kat  rumah, maybe sebab off late asyik baking kek jer ... anak2 & hubby pun jemu makan. Yang depa dok layan si Dadih kat bawah nun. Ye la, cuaca pun walaupun ada hujan, tapi panas berbahang gak. Tu yang syok layan yg dingin-dingin kan.

Resepi I copy from blog Ayu.


Note dr. Ayu:
The sugar amount please adjust - as different individuals preferred different sweetness ya..For me ok maybe not for others..hehe so please adjust to your own discreation.


Dulce de Leche Brownies
Adapted from The Sweet Life in Paris (Broadway Books) David Lebovitz

 Ingredients:
8 tablespoons salted or unsalted butter, cut into pieces-(Ayu used 115g)
6 ounces semisweet chocolate, finely chopped-(Ayu used 180g)
1/4 cup unsweetened Dutch-process cocoa powder-(25g)
3 large eggs
1 cup sugar-(225g- Ayu used 90-100g)
1 teaspoon vanilla extract
1 cup  flour-(110g)
optional: 1 cup toasted pecans or walnuts, coarsely chopped-(Ayu didnt put this)
1 cup Dulce de Leche-(Ayu used 1 can dulce de leche)-or up to taste

Cooking Directions:
Preheat the oven to 350 degrees.(170c)
Line a 8-inch square baking dish with a sheet aluminum foil that covers the bottom  up over the sides. If it doesn’t reach all the way up and over all four sides, cross another sheet of foil over it, making a large cross with edges that overhang the sides. Spray the bottom and sides of the foil with cooking spray.
In a saucepan melt butter, add the semi-sweet chocolate, stirring constantly over very low heat until the chocolate is melted. Remove from heat and whisk(Ayu used electric hand mixer) in the cocoa powder until smooth. Add in eggs one at a time, then stir in the sugar, vanilla, then the flour and nuts if using.

 Pour half of the batter into baking dish.  Spoon one-third of the Dulce de Leche, over the brownie batter evenly in dollops, then drag a knife or spatula through and swirl. Pour the remaining brownie batter over, then spoon the remaining Dulce de Leche in dollops over the top of the brownie batter. Use a knife or spatula to swirl the Dulce de Leche creating a marbled effect.

 Bake for 35 to 45 minutes. The brownies center will be slightly firm when they are done. Remove from the oven and allow cool completely.

Sources:-From http://www.missinthekitchen.com


Yang ni yang I tapau bawa ke rumah my mum.

Comments

  1. sedap2..terasa kat kerongkong ni..cuma nk bt dulce tu yg leceh..tp bab mkn x leceh plak..ngap2 terus x tau brp dah masuk mulut :)

    ReplyDelete
  2. Assalam ain, dah buat dah ya brownies ni..
    betul tu kadang2 kalau kita dah selalu baking anak2 naik muak juga..kadang2 benda sedap pun dia orang tak nak..hehe..sekali2 gitu baru dia terkam..hehe..anyway thanks sudi cuba ya ain..
    i really hope ia kena dengan selera ain..

    ReplyDelete
  3. wahhhh...brownies best ni..ada rasa karemel cam liat2 gitu ke?ishh nak membuat dulce ni yang leceh ni..tapi seumur hidup kena gakkan try sekali...

    ReplyDelete
  4. dah lah tgh puasa, nampak pulak dulce brownies yg menggoda ini...uuuuh harus ku lari jauh ni

    ReplyDelete
  5. wahhh..same je menu ngan kak ayu singapore ekk...kak ayu pun dulce de leche jugak..hehehe..jeles lak rasa..eina xde pressure coker nak buat de leche tu..ade cara lain x nak buat..terliur dah ni..

    ReplyDelete
  6. Del:
    mmg best, esp bila gigit itu dulce. lupakan sekejap ler sugar intake tu kan.

    Ayu:
    kak.. no worries, mmg kena dgn selera saya sgt2. cuma next round buat lg nk reduce sket lg castor sugar tu & nak buh dulce lebih sket.

    Izah:
    best. mmg rasa karamel tp x liat mcm dlm coklat Snickers tu tau, teksturnya lembut cam kaya. kalau xde pressure cooker, buat mcm akak, rebus 3 jam. kalau x boleh ikut cara lizahanum ... bakar dlm oven 1 jam je.

    Zarin:
    u dulu mmg amik acara lari2 ke kat sekolah dear? hihii... tp kan, rugi woo kalau u x cuba brownies ni. At least once ;)

    Eina:
    baru je I letak, cara I prepare dulce. Kalau nk yg pantas.. ikut cara lizahanum ye ;) Makan dgn roti pon syok tau dulce ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering) Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Jus Kurma Bersusu ... I'm Lovin' It

Assalamualaikum & warm welcome to sweetthots (^__^) ...
Before I continue, here's a daily reminders of the day ...

-Daily Reminders-الله
Watch your thoughts, they become words. Watch your words, they become actions. Watch your actions, they become habits. Watch your habits, they become character. Watch your character, it may determine your final destination!
Hari ni nak share this one drink yg tengah hot di dapur sweetthots. It's such a pleasing breakfast treat! Seisi rumah kami tgh dilanda demam Jus Kurma Bersusu ni. Hampir terlupa suatu ketika pernah buat this juicehere until last few weeks my colleague Fiza tanya I tentang resepi puding yg pernah I cuba. Masa belek-belek my own blog, ternampak ni ... terus dah teringat-ingat and I just love to prepare this drink for the kids sbb without much forces I berjaya buat depa makan kurma, minum susu & makan madu !! Alhamdulillah ... And that's the reason I'm telling you ... I'M LOVIN' IT ...to bits …

Almaeda Restaurant @ Ayer@8 Precint 8, Putrajaya

Dah lama x share pasal tempat-tempat makan. So hari ni I nak share new eateries in Putrajaya. Quite interesting place walau pun masih banyak kedai-kedai yg kosong. Antara yg I nampak hari tu (xsempat nak round sebab nak cepat pon ye, dah nak kejar maghrib pon ye) ada Fuel Shack, Hot & Relax dan Teh Tarik Place.
That day bila diumumkan anak-anak UPSR kena resit paper BI pulak tu, I pon bagitau hubs nak try makanan kat Ayer8, Putrajaya yg xjumpa the day before. Untuk memujuk hatinya yg lara tu kan ... Sensitif bebenor ... dok tangkap leleh je dalam kereta. Kami actually stayed 2 nights kat Hotel Pullman sebab my hubs ada training kat situ. Tapi pagi-pagi menderas la balik Ampang, nak hantar Haziq ke sekolah. Nasib baik exam start 8.15am & we all sampai around 7.15 - 7.20am mcm tu. 
Bila kat Putrajaya, mcm buntu je bab-bab makan ni. Lemau lak bila mikir nak makan kat Alamanda so I tanya member2 kat group whatsapp. Kak Long kawasan suggested this restaurant. Roti Giant & kamb…

Kuih Keria 'International' Haji Jalil @ Limbongan

Kalau dah sampai area Klebang ni, harus lah singgah kedai Tuan Haji Jalil yang dah cukup terkenal kat Melaka dan 1 Malaya ni. Tempatnya di Limbongan - Klebang Kechil, Melaka. Kat tepi jalan je, tapi hari tu excited sgt ... lupa nak ambil gambar lokasi. U ols bayangkan je la ... out of 5 visits, kali ke 5 okeh baru I dapat merasa kuih ni sbb tiap-tiap kali pergi asyik habis. Yang I dapat tengok, dulang kuih je ... huhu. 
Nak lepaskan kempunan datang jauh-jauh dari masjid tanah, kami makan ler laksa. Tapi, SERIOUSLY ... laksa Haji Jalil memang TERBAIK lah, antara laksa yg tersedap I pernah makan. Trust me, no regret. Kalau tengok orang-orang yang datang membeli kat sini kan, rata-ratanya mesti order laksa gak. Sama laku dengan kuih keria dia lah ... kalau x, xde la Haji Jalil masak kuah laksa seperiuk besar .. entah-entah beberapa periuk besar ;). So kalau u all sampai sini, jangan lupa cuba laksa juga. Gerenti x menyesal punya. Cukup rasa ikan, masam masinnya ... pendek kata secukup r…

Nasi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock

Orang kata untung keje kat area MV nih ... tapi bagi kitorg yg dah dekat 3 tahun opis pindah kat sini, dah buntu dah mikir menu lunch. Kalau dapat pekena Nasi AYam Kunyit Mat Rock kat atas ni, sedapnyaa...

Huhu ... mana nak gagau kat area opis ni. Orang yg pernah merasa mesti tengok gambar ni kecoq air liuq ..  terbayang ayam goreng yg sedap panas2 bersalut dgn sambal macam sambal belacan siam berserta potongan kacang panjang dan bawang holland .. agak menyengat la pedas dia tapi memang sedap. Cukup membuka selera dan memang boleh teringat-ingat. Kicap ada disediakan jika nak. Harga pon berpatutan.
Kita pon mula terpikat, hasil hasutan Kucing Oren nan gumukkss itew .. sila lihat entri dia yg ni. Gambar i ni lagi tangkap leleh kan, kan .. haha .. Memang dah lama menyimpan hajat nak makan since baca entri dia. But time I makan ni, berlaku secara kebetulan jer 2 bulan lepas. Pergi klinik area Jln TAR, macam buntu lak tetiba nak makan apa sbb lalok kena jab ala2 penangih dadah tgh high .…

Kuih Buah Rotan

Kuih yang dah lama dibuat, baru sekarang nak tayang ;) Buat ni pun sebab hafiy request .. at last tak dimakannya pun sbb mummy nya ni goreng x rangup ler pulak. Isy... masalah yg serupa dgn ros kat jepun nun. Selain dipanggil buah rotan, ada gak yg menggelar kuih ni, kuih redan or kuih bijan. That day puas I google resepi ni & at last terjumpa kat rumah ros jintan manis ;) Rasanya memang sedap dah ... cuma part goreng tu ada fail sket la. Al-maklum la buat pun masa bulan puasa, bila tengok dah perang je terus angkat. Boleh goreng semula untuk merangupkannya ^_^
Buah Rotan
(Sumber: mesra.net oleh Fatimah Isa)

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecai…