Saturday, March 5, 2011

Roti Goreng Rangup


Ramai yang dah buat pun kan resepi dr HaSue ni. Baru ni jer sempat nak cuba utk breakfast anak2 ke sekolah. Sib baik tuan tanah x sindir I, dlm kalut-kalut tu dan lagi nak klik klik ... hihi. Kita suka la roti ni ... before buat ingatkan dia akan serap minyak, alhamdulillah x. Mmg best makan panas-panas dgn secawan kopi. Rangup di luar, lembut di dalam. Yang buat special nya version I ni sbb intinya si Dulce de Leche yg tengah meletop2 tu..

Roti Goreng Rangup
HaSue@myresipi.com


Bahan-bahan:
* 8 keping roti
* Serikaya - Secukupnya
* 2 cawan Tepung gandum
* 2 1/2 cawan air
* 2 sm Marjerin
* 1 sudu kecil garam & gula (gula bkn nak bagi perasa tp nak bg kuih sdikit berkilat je)
* Sedikit pewarna kuning

1. Di dlm bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg sng) warnakan kuning dan ketepikan.
2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)
5. Tips: Roti yg dipotong pd saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.. SELAMAT MENCUBA! :)

Nota biru:
Adunan yang sama boleh juga untuk menggoreng pisang,keledek,keladi,cempedak dan sebagainya yg memerlukan adunan tepung goreng..
 
 

6 comments:

  1. mas dah try roti goreng ni..
    sedappkan..
    rangupp jer..he..he..

    ReplyDelete
  2. roti berkaya goreng :) belum pernah buat selalu letak kaya ja ngap ngap heehe

    ReplyDelete
  3. wahh..ain pakai dulce de leche tu eh...msti sedap giler kan..sebab eina penah try wat pkai serikaya pun memang mabeles..anak2 x berenti2 makan..lepas goreng.,..goreng lagi...

    ReplyDelete
  4. Hi Ain, I have never eaten this before.
    It looks delicious. Ada lagi? Three pieces will be fine with me, ha ha.
    Have a pleasant evening and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  5. dah cube yer..mesti best tu buh inti dulce de leche tuh..hehe..tq yer..minta seketul!

    ReplyDelete
  6. Mas: a'a.. best kan, rangup & lembut

    Ermayum: memula i tgk resepi pon mcm tu gak, sedap ke .. surprisingly, mmg sedap u ;)

    Eina: tu la eina, dgn dulce .. kaya pon x kurang sedapnya kan.

    Uncle lee: ask Auntie Lee to make for u ya. Surely u gonna love it! coz.. I'm lovin' it!!

    HaSue: thanks Sue .. resepi yg mudah, sedap & dlm kelasnya yg tersendiri ... hihi, bodek lebih... lenkali share lg resepi2 power u tau!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...