Skip to main content

Crunchy Chocolatey Chewy Cornflakes


Resepi yang dikongsi Yatt last year di RNet mailing list. I buat malam tadi for kudapan. Yatt kata dia dapat idea masa tengok rancangan masak-masak Nigella. Lovely ... Sedap and simple sangat nak membuatnya. Rasanya kalau xde snickers bars, boleh je ganti dgn Cloud 9, Mars, Reese or Peanut bars ... @ mana2 choc yg sewaktu dgnnya - yg ada caramel tau. Masa tengah mencairkan Snickers ni kat dapur ... 2 org anak teruna kecik I tu dah terbau harum kat atas. Sambil berjalan ke arah dapur tu lagi sibuk dok bertanya ... mummy, mummy masak apa? Abang bau sedap jer ni. ^_^

Crunchy Chocolatey Chewy Cornflakes a.k.a (4C Cookies)
(Sumber: Ummi Nina @ yatt94)

(maaf ye... takde sukatan, main campak je ikut keserasian)

2 bars snickers
cornflakes secukupnya.. .
air secukupnya


  1. Cairkan snickers (sy patah2kan dulu bg senang dia cair) - pakai nonstick pan supaya tak melekat...
  2. oleh kerana dia duk berketul sbb caramel tu mcm takmo cair, sy tmbah air sikit demi sikit, sampai snickers tu melt totally...
  3. kalau rasa mcm nk tambah butter, leh tambah dlm 2 sudu kecik jer... itu yg saya buat...
  4. dah cair totally snickers tu, padam api, tuang cornflakes.. .. dan gaul sampai semua cornflakes disaluti choc td
  5. sudukan dlm paper cup... kena bergerak pantas, the cornflakes stick like glue to each other sungguh cepat... cos of the caramel...
  6. sejukkan sekejap, then masuk dlm bekas kedap udara...
  7. boleh buat mkn petang atau jajan healthy utk anak2... :-)


Haipp!! Nak kena babab ni. Budak sorang ni dah x sempat2 nak ngap, kacau je org nak main kamera >_<

Comments

  1. Assalamualaikum Ain,

    Cookies tu nampak sedap dan enak gitu...eh2 terasa mcm nak beraya gitu...hehe nur pun jadi semangat ni...dah lama tak mengukis...hihi...masuk list lah Ain ya?

    ReplyDelete
  2. ;) waalaikumsalam nur ... x tahan, nak tergelak ain, senyum sorang2 depan skrin pon ada .. bila nur kata mcm nak raya. cam gelojoh je ain ni eh, dah siap cookies utk raya ^_^ tapi kan ... kira cookies ni time emergency tetamu dtg mmg bagus la buat. x sampai 15 min dah siap. Nak lg best, masuk peti sejuk jap b4 ngap!

    ReplyDelete
  3. Assalam ain,
    this cookies are actually crunchy or chewy?..
    but this sure look yummy ler...
    for snacking pun boleh juga ni..

    ReplyDelete
  4. dear ai nak yg ni nak banyak:> ada toys baru ek nak jugakkk

    ReplyDelete
  5. Ayu:
    Kak ... haha .. gud question. i memula pon confuse tau.. bila dh makan baru tau .. dia ada part yg crunchy (yg belah2 tepi/luar) & ada part yg chewy (belah dlm/center). that's why Yatt tu beri nama camni kot

    Chik Mi:
    amboii... minta x reti sikit ye .. haha xde baru mananya toy tu, dh dekat 5 bln kot, tp x pandai2 lg menembak!

    ReplyDelete
  6. as-salam
    wah...bestlah Crunchy Chocolatey Chewy Cornflakes ni..mesti sedapnye..blh buat untuk hari raya!!!!

    ReplyDelete
  7. wa'alaikumsalam ady,
    yup ... mmg sedap.. sekejap je, xdan sehari dah licin.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…