Thursday, April 7, 2011

Crunchy Chocolatey Chewy Cornflakes


Resepi yang dikongsi Yatt last year di RNet mailing list. I buat malam tadi for kudapan. Yatt kata dia dapat idea masa tengok rancangan masak-masak Nigella. Lovely ... Sedap and simple sangat nak membuatnya. Rasanya kalau xde snickers bars, boleh je ganti dgn Cloud 9, Mars, Reese or Peanut bars ... @ mana2 choc yg sewaktu dgnnya - yg ada caramel tau. Masa tengah mencairkan Snickers ni kat dapur ... 2 org anak teruna kecik I tu dah terbau harum kat atas. Sambil berjalan ke arah dapur tu lagi sibuk dok bertanya ... mummy, mummy masak apa? Abang bau sedap jer ni. ^_^

Crunchy Chocolatey Chewy Cornflakes a.k.a (4C Cookies)
(Sumber: Ummi Nina @ yatt94)

(maaf ye... takde sukatan, main campak je ikut keserasian)

2 bars snickers
cornflakes secukupnya.. .
air secukupnya


  1. Cairkan snickers (sy patah2kan dulu bg senang dia cair) - pakai nonstick pan supaya tak melekat...
  2. oleh kerana dia duk berketul sbb caramel tu mcm takmo cair, sy tmbah air sikit demi sikit, sampai snickers tu melt totally...
  3. kalau rasa mcm nk tambah butter, leh tambah dlm 2 sudu kecik jer... itu yg saya buat...
  4. dah cair totally snickers tu, padam api, tuang cornflakes.. .. dan gaul sampai semua cornflakes disaluti choc td
  5. sudukan dlm paper cup... kena bergerak pantas, the cornflakes stick like glue to each other sungguh cepat... cos of the caramel...
  6. sejukkan sekejap, then masuk dlm bekas kedap udara...
  7. boleh buat mkn petang atau jajan healthy utk anak2... :-)


Haipp!! Nak kena babab ni. Budak sorang ni dah x sempat2 nak ngap, kacau je org nak main kamera >_<

7 comments:

  1. Assalamualaikum Ain,

    Cookies tu nampak sedap dan enak gitu...eh2 terasa mcm nak beraya gitu...hehe nur pun jadi semangat ni...dah lama tak mengukis...hihi...masuk list lah Ain ya?

    ReplyDelete
  2. ;) waalaikumsalam nur ... x tahan, nak tergelak ain, senyum sorang2 depan skrin pon ada .. bila nur kata mcm nak raya. cam gelojoh je ain ni eh, dah siap cookies utk raya ^_^ tapi kan ... kira cookies ni time emergency tetamu dtg mmg bagus la buat. x sampai 15 min dah siap. Nak lg best, masuk peti sejuk jap b4 ngap!

    ReplyDelete
  3. Assalam ain,
    this cookies are actually crunchy or chewy?..
    but this sure look yummy ler...
    for snacking pun boleh juga ni..

    ReplyDelete
  4. dear ai nak yg ni nak banyak:> ada toys baru ek nak jugakkk

    ReplyDelete
  5. Ayu:
    Kak ... haha .. gud question. i memula pon confuse tau.. bila dh makan baru tau .. dia ada part yg crunchy (yg belah2 tepi/luar) & ada part yg chewy (belah dlm/center). that's why Yatt tu beri nama camni kot

    Chik Mi:
    amboii... minta x reti sikit ye .. haha xde baru mananya toy tu, dh dekat 5 bln kot, tp x pandai2 lg menembak!

    ReplyDelete
  6. as-salam
    wah...bestlah Crunchy Chocolatey Chewy Cornflakes ni..mesti sedapnye..blh buat untuk hari raya!!!!

    ReplyDelete
  7. wa'alaikumsalam ady,
    yup ... mmg sedap.. sekejap je, xdan sehari dah licin.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...