Skip to main content

Bubur Gunting


Tak ingat .. pagi Sabtu ke Ahad .. tonton Nasi Lemak Kopi O @ TV9 sambil gosok baju ... terpikat lak dgn Bubur Gunting ni. Mak cik tu tunjuk cara membuatnya tapi x la pulak diberi sukatan cuma bagitau apa bahan-bahan asas yg dia guna je. Nampak sempoi sangat, jakun sikit .. first time dengar, teringin la pulak nak rasa. Tengok dlm TV tu family besar makcik tu dok makan slurp, slurp ... oo ... sangat la kecur.

Since aunty kiut miut I yg dok Ayer Keroh tu belum berangkat balik lagi .. I pon angkut daun pandan bawa gi rumah my mum nak buat bubur gunting ni kat rumah mak, makan ramai2 mesti best. Masa I dok masak bubur dia gi kedai borong kain nak buat baju raya katanya ... hihi ... sikit punya awal preparation makcik ni utk raya tahun ni ... 

Actually mak cik kat TV tu buat  plain je, x buh daun pandan pon. Saja kita tambah sebab pokok pandan byk kat rumah ni & lebat daunnya. Kalau ada yg berminat .. resepi seperti dibawah. Maaf xde sukatan tepat, kena agak-agak aja ye. Yang penting dohnya tu nanti jgn lembik & cukup sekadar boleh diuli.

BUBUR GUNTING
Inspirasi dari TV9 

Bahan-bahan Doh Gunting:
1/3 paket Tepung Gandum 1 kg
Sedikit Garam
Air atau air daun pandan
  1. Masukkan tepung dan sedikit garam dlm bekas. Masukkan air sedikit demi sedikit & gaul. Sukatan air cukup sekadar hingga doh boleh diuli. Uli sebati adunan.
  2. Ambil sedikit doh tadi dan canai leper. Masakkan doh yg telah dicanai tadi didlm kuali tanpa minyak cukup sekadar mengeringkan doh tersebut supaya mudah digunting.
  3. Gunting halus doh yang telah dimasak. Boleh digunting seperti membuat kuih gunting.

Untuk yg pertama kali dengar dan tak leh imagine camana rupanya .. ni dia doh yang telah digunting. Sukatan bubur boleh je buat cara yg u all biasa buat. Yg kat bawah ni lebih kurang, cara I biasa buat la.

Bahan-bahan untuk Bubur:
  • 3 cawan air
  • 4 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan gula melaka @ 2 keping nisan
  • 2 helai daun pandan - disiat dan simpulkan
  • 1/2 sudu teh garam halus
  1. Masak gula melaka / nisan bersama air dan daun pandan hingga gula larut.
  2. Masukkan santan pekat dan masak dengan api perlahan hingga mendidih. Masukkan doh yang telah digunting tadi. Seimbangkan rasa dgn garam dan boleh tambah gula pasir jika kurang. Tutup api bila kuah sedikit pekat dan hidangkan sebagai minum petang.
Sedap bubur gunting ni. Ala ala bubur caca ... sebab bahan-bahannya yg kebiasaannya ada kat rumah kan .. anytime boleh buat. Cuma next time kalau buat, nak cuba letak kapur sket dlm air tu, bagi liat-liat sket. Boleh tambah pisang nangka juga. Baru tambah syok makan.

    Bunga daisy yg hampir layu .. sesedih hati ni bila membaca kisah arwah anak yatim ni sampai mengalir air mata  :( >> http://www.hmetro.com.my/articles/Cikguambilnyawa/Article. Begini ke cara seorang pendidik zaman ini?  Memang mudah iblis menghasut bila kita sendiri x dapat mengawal amarah. Ya Allah ... mintak dijauhkan such things to happen to our family & friends.

    Comments

    1. Bubur gunting ni sama dengan cha-cha rajin tu menggunting hehehhe,sedap pebret my hubby

      ReplyDelete
    2. a'a.. ada persamaan. kalau buat colorful dh serupa cha-cha. menggunting ni syok gak .. cara2 nak de-stress kan, tp kalau banyak... x kuasa i u .. mau lenguh jari jemariku .. ;P

      ReplyDelete
    3. as-salam
      Bubur gunting ni sedap dimakan kalau ada isi nangka...lagi best....

      ReplyDelete
    4. betul ady.. letak nangka pon best n i prefer nangka yg masam2 manis ;)

      ReplyDelete
    5. lebih kurang cam bubur caca la yer adunan tepung yg digunting tu... en hubby suke ni... bini je yg malas nak wat..ekeke

      ReplyDelete
    6. noorsha:
      iye cik noorsha. sekali sekala main gunting2 best gak tau. Nak2 masa nak marah org tu, kita lepaskan kat tepung ... tentu lebih selamat kan ;P

      ReplyDelete
    7. sedapnya bubur ni...lama tak mkn dulu-dulu arwah tok selalu buat..tapi nieza tak pernah buat lagi.

      ReplyDelete
    8. nieza:
      mmg sedap ... apa lagi nieza, sila la buat ;)

      ReplyDelete

    Post a Comment

    Popular posts from this blog

    TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

    Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
    Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

    Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

    Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
    Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
    SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering) Resepi: ain sweetthots
    Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

    Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

    Jus Kurma Bersusu ... I'm Lovin' It

    Assalamualaikum & warm welcome to sweetthots (^__^) ...
    Before I continue, here's a daily reminders of the day ...

    -Daily Reminders-الله
    Watch your thoughts, they become words. Watch your words, they become actions. Watch your actions, they become habits. Watch your habits, they become character. Watch your character, it may determine your final destination!
    Hari ni nak share this one drink yg tengah hot di dapur sweetthots. It's such a pleasing breakfast treat! Seisi rumah kami tgh dilanda demam Jus Kurma Bersusu ni. Hampir terlupa suatu ketika pernah buat this juicehere until last few weeks my colleague Fiza tanya I tentang resepi puding yg pernah I cuba. Masa belek-belek my own blog, ternampak ni ... terus dah teringat-ingat and I just love to prepare this drink for the kids sbb without much forces I berjaya buat depa makan kurma, minum susu & makan madu !! Alhamdulillah ... And that's the reason I'm telling you ... I'M LOVIN' IT ...to bits …

    Almaeda Restaurant @ Ayer@8 Precint 8, Putrajaya

    Dah lama x share pasal tempat-tempat makan. So hari ni I nak share new eateries in Putrajaya. Quite interesting place walau pun masih banyak kedai-kedai yg kosong. Antara yg I nampak hari tu (xsempat nak round sebab nak cepat pon ye, dah nak kejar maghrib pon ye) ada Fuel Shack, Hot & Relax dan Teh Tarik Place.
    That day bila diumumkan anak-anak UPSR kena resit paper BI pulak tu, I pon bagitau hubs nak try makanan kat Ayer8, Putrajaya yg xjumpa the day before. Untuk memujuk hatinya yg lara tu kan ... Sensitif bebenor ... dok tangkap leleh je dalam kereta. Kami actually stayed 2 nights kat Hotel Pullman sebab my hubs ada training kat situ. Tapi pagi-pagi menderas la balik Ampang, nak hantar Haziq ke sekolah. Nasib baik exam start 8.15am & we all sampai around 7.15 - 7.20am mcm tu. 
    Bila kat Putrajaya, mcm buntu je bab-bab makan ni. Lemau lak bila mikir nak makan kat Alamanda so I tanya member2 kat group whatsapp. Kak Long kawasan suggested this restaurant. Roti Giant & kamb…

    Kuih Keria 'International' Haji Jalil @ Limbongan

    Kalau dah sampai area Klebang ni, harus lah singgah kedai Tuan Haji Jalil yang dah cukup terkenal kat Melaka dan 1 Malaya ni. Tempatnya di Limbongan - Klebang Kechil, Melaka. Kat tepi jalan je, tapi hari tu excited sgt ... lupa nak ambil gambar lokasi. U ols bayangkan je la ... out of 5 visits, kali ke 5 okeh baru I dapat merasa kuih ni sbb tiap-tiap kali pergi asyik habis. Yang I dapat tengok, dulang kuih je ... huhu. 
    Nak lepaskan kempunan datang jauh-jauh dari masjid tanah, kami makan ler laksa. Tapi, SERIOUSLY ... laksa Haji Jalil memang TERBAIK lah, antara laksa yg tersedap I pernah makan. Trust me, no regret. Kalau tengok orang-orang yang datang membeli kat sini kan, rata-ratanya mesti order laksa gak. Sama laku dengan kuih keria dia lah ... kalau x, xde la Haji Jalil masak kuah laksa seperiuk besar .. entah-entah beberapa periuk besar ;). So kalau u all sampai sini, jangan lupa cuba laksa juga. Gerenti x menyesal punya. Cukup rasa ikan, masam masinnya ... pendek kata secukup r…

    Nasi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock

    Orang kata untung keje kat area MV nih ... tapi bagi kitorg yg dah dekat 3 tahun opis pindah kat sini, dah buntu dah mikir menu lunch. Kalau dapat pekena Nasi AYam Kunyit Mat Rock kat atas ni, sedapnyaa...

    Huhu ... mana nak gagau kat area opis ni. Orang yg pernah merasa mesti tengok gambar ni kecoq air liuq ..  terbayang ayam goreng yg sedap panas2 bersalut dgn sambal macam sambal belacan siam berserta potongan kacang panjang dan bawang holland .. agak menyengat la pedas dia tapi memang sedap. Cukup membuka selera dan memang boleh teringat-ingat. Kicap ada disediakan jika nak. Harga pon berpatutan.
    Kita pon mula terpikat, hasil hasutan Kucing Oren nan gumukkss itew .. sila lihat entri dia yg ni. Gambar i ni lagi tangkap leleh kan, kan .. haha .. Memang dah lama menyimpan hajat nak makan since baca entri dia. But time I makan ni, berlaku secara kebetulan jer 2 bulan lepas. Pergi klinik area Jln TAR, macam buntu lak tetiba nak makan apa sbb lalok kena jab ala2 penangih dadah tgh high .…

    Kuih Buah Rotan

    Kuih yang dah lama dibuat, baru sekarang nak tayang ;) Buat ni pun sebab hafiy request .. at last tak dimakannya pun sbb mummy nya ni goreng x rangup ler pulak. Isy... masalah yg serupa dgn ros kat jepun nun. Selain dipanggil buah rotan, ada gak yg menggelar kuih ni, kuih redan or kuih bijan. That day puas I google resepi ni & at last terjumpa kat rumah ros jintan manis ;) Rasanya memang sedap dah ... cuma part goreng tu ada fail sket la. Al-maklum la buat pun masa bulan puasa, bila tengok dah perang je terus angkat. Boleh goreng semula untuk merangupkannya ^_^
    Buah Rotan
    (Sumber: mesra.net oleh Fatimah Isa)

    500 gram tepung pulut
    1/2 biji kelapa
    4 sudu besar gula pasir
    1 biji telur
    Biji bijan halus
    1 sudu besar esen ros (x letak)

    1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.
    2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecai…