Saturday, August 13, 2011

Ikan Bilis Tumis Sambal Tempoyak - (Iftar 3 Ramadhan 1432H)


Mode malasss ni. Antara menu sampingan Iftar 3 Ramadhan 1432. Pekena dgn nasi panas-panas & ikan goreng, memang boleh bertambah-tambah makan. Nak-nak bila dah tambah potai. Fuh!! Bak kata adik I, shapaleh!! Resepi ehsan dr Mak Lang Azie.

Ikan Bilis Tumis Sambal Tempoyak
(Sumber: Mak Lang Azie @ MyResepi) 

 

Bahan-bahan ( 2 orang makan )

  • 1 genggam ikan bilis digoreng dahulu (ikut suka, tak nak goreng pun tak per)
  • *10-15 biji cili padi
  • *0.5cm kunyit hidup
  • Sebatang serai dititik
  • Sehelai daun kunyit dihiris
  • Sedikit minyak utk menumis
  • Sedikit garam
  • Tempoyak secukupnya (suka ati nak boh baper byk)
  1. Tumbuk lumat kunyit hidup, di ikuti dgn cili padi, cili tu tak berapa lumat pun tak per.
  2. Panaskan sedikit minyak dlm kuali, kemudian tumiskan bhn2 tumbuk, masakkan sedikit cili, org2 tua kata matikan cili.
  3. Kemudian masukkan tempoyak, daun kunyit hiris dan serai. Kacau. Taburkan garam, kena igt sket kwn2, kekadang ikan bilis dah masin, so agak2 ler ek.
  4. Selepas 3 minit, agak2 bau semua dah naik, barulah masukkan ikan bilis. Gaulkan, tutup api. Boleh ler di hidang.
  5. Kalo tempoyak tu agak2 tak masam, masa menumis tadi boleh ler ditambahkan asam keping, barang sekeping dua ya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...