Monday, October 17, 2011

My all time favorite pudding: Puding Kastad Jagung


Buatnya dah agak lama .. 2 - 3 minggu lepas kot, sebagai buah tangan masa beraya kat rumah SIL. I memang suka dgn resepi dr MyResepi ni yang dicedok dr blog Kak Ummi, dia dpt from blog princessharyati. Tekstur & tahap kemanisan puding ni sgt menepati piawai tekak I, tu yg dah x pandang resepi yg lain setakat ni ;-)

PUDING KASTAD JAGUNG
(Sumber: MyResepi)

1 cawan tepung kastad
1 1/2 cawan jagung manis (dlm tin)
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair (fresh milk pun boleh)

Campurkan kesemua bhn dlm periuk & kacau sebati. Masak di atas api yang perlahan dgn mengacau adunan sehingga pekat & berkilat. Angkat & tuang ke dlm acuan yg disukai. Sejukkan sebelum dihidang.


Sedap dinikmati sejuk-sejuk ...


2 comments:

  1. my mak n my sis suka puding custard ni..nanti nk cuba buat jugak lah. thanks ye babe!

    ReplyDelete
  2. zarin, harap2 meet ur family expectation ye :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...