Skip to main content

My Lee Min Ho & my little hero ;-)


Hehhee... amacam? ada gaya macho Lee Min Ho kah? Budak ni u all, perasan la dia macho bak Lee Min Ho gara-gara tengok City Hunter last month. Suka sangat dia dgn character superhero Lee Min Ho dlm citer tu. Siap suruh I ambil gambar dia berposing gini masa we all celebrate bday dia kat Fahrenheit 88 17 Sep hari tu. I kata kat dia, nak suka2 gitu I x kisah, tapi bukan Lee Min Ho, yg patut dijadikan idola ye. Cepat je dia jawab, kes xmo kalah ... Abang tau mummy ... idola kita Rasulullah kan? Haa ... kalau macam tu xpe la bang, lega mummy dengar :-D


Our happy faces during the sushi cum birthday lunch treat ... picture captured by Haziq


With his birthday cake ... just a small celebration kat rumah mak with mak, ayah & his cousins.

 
Last Friday pulak sampai rumah dia dgn excitednya tunjuk kat we all buku akaun tabung haji yg pihak sekolah buat. Alhamdulillah .. bagus jugak sekolah buat camni. Tapi si adik punya, xde la pulak. Ikut kata Haziq, sekolah buat by batch ... hopefully nanti turn adik sampai la jugak tu. Nasib baik si kenit ni x merajuk, kalau tak mau dia suruh we all gi buka akaun TH utk dia juga.


Abang sibuk tunjuk buku akaun TH, Hafiy pulak nak show off hadiah dia dpt ...


Pembaca Terbanyak (Jul -Ogos 2011), Program Nilam


Happy dia sbb dapat beat budak yg dpt no 1 keseluruhan tahun 1 ;-)

This week pulak both my kids busy dgn their exams kat sekolah kebangsaan. Jadi last weekend kami hanya dok rumah, menemankan dorang study. Hubby bagi dorang buat latihan, I pulak mark Haziq punya English exercise book ... bila sampai soalan no. 5 tu, x tahan nak gelak ... alahai anakkk ... boleh pulak dia jawab macam tu.


Lepas terangkan kat dia how he should have answered the question, I teringat nak explain konsep Tawassul yang I baca kat blog Achik Zana. Alhamdulillah .. berkat perkongsian achik, senang nak terangkan kat dorang dan yang buat I happy skrg both of them tanpa disuruh sometimes berebut-rebut nak menolong sbb nak tawassul utk exam. Happy sangat rasanya. I hope ... amalan tu berterusan lah nnt walau pun exam dah habis. Ameen ... insya Allah.


Comments

  1. Pembaca Terbanyak Ogos 2011 :) Congrats n well done! :)

    ReplyDelete
  2. Thanks Del. Tinggi harapan i utk tengok dorang jadi anak yg soleh.

    ReplyDelete
  3. ain..zana tu sedar u ke?? ke adik beradik? I selalu gak baca blog dia ;)

    ReplyDelete
  4. Salam Along Alhamdulillah.. Tq bg macam2 idea nak buat dessert dll.. Tepu gak kepala nak fikir kekadang..

    ReplyDelete
  5. linda, zana tu my x-dormmates masa matrik, kami rapat last time sampai ada gelaran cam adik beradik ;)

    achik: alhamdulillah, suka dengar. along pon kdg2 buntu, bila pikir org lain pon mungkin serupa, tu yg share ^__^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…