Tuesday, October 18, 2011

Biskut Cornflakes / Cornflakes Cookies


Tak habis-habis lagi I dgn citer biskut raya ye. Insya Allah ... ni the last 1432H raya cookies entry I nak letak. Got to keep the recipe here sbb biskut ni sedap, sgt crunchy & resepi K1 ni mudah je nak buat. Budak-budak pon suka makan. Jadi esok-esok nak buat x ler susah nak cari resepinya.

BISKUT CORNFLAKES / CORNFLAKES COOKIES
(Sumber: Citarasawan)

Bahan-bahan
250gm mentega
150gm gula kaster
2 sudu teh esen vanila
250gm tepung gandum
4 cawan cornflakes di ramas kasar

Cara-cara :
1.  Putar mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan esen vanila dan pukul rata.
2.  Masukkan tepung gandum dan cornflakes uli hingga menjadi doh.
3.  Ambil 1 sudu teh penuh dan atur di dalam loyang yang telah digriskan dahulu.
4.  Bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit atau hingga kekuningan.
5.  Simpan di dalam bekas kedap udara.




3 comments:

  1. cete biskut raya .. akk ingat biskut utk depavali ain.. akk masih ada jem nenas.. berangan nk buat tart masa rasa sampai nk depavali tak terbuat2 lagi..

    ReplyDelete
  2. Ain nampak sedap je cookies tu
    tak pa Ain kita punya blogkan hehehe

    ReplyDelete
  3. dZana:
    Haha akak ni ... kita pon hampir lupa dah dekat Diwali eh, camni nak kena kluar acuan muruku la pulak :-D

    Chik Mi:
    sedap chik mi, resepi K1 kan .. mau x sedap. Crunchy sgt. Bila awak nk bersih sawang dapo tu? Bz lagi ke? ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...