Skip to main content

Pavlovas for a sweet, enjoyable weekend ... ;)

Salam Jumaat yang barokah ...
Satu petikan dr. Hadith of the Day
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maka Maha Tinggilah Allah, yang Menguasai seluruh alam, lagi Yang Benar (pada segala-galanya) dan janganlah engkau (wahai Muhammad) tergesa-gesa membaca Al-Quran sebelum selesai dibacakan oleh Jibril kepadamu dan berdoalah dengan berkata: Wahai Tuhanku, tambahilah ilmuku. (114)  
 The first days of Dhul Hijjah are upon us. Let's take advantage and fast during these most blessed days.

The Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “No deeds are more virtuous than deeds on these days.” The companions asked: 'Not even Jihad (fighting in Allah's Cause)?' He (sallallahu alaihi wa-sallam) replied: “Not even Jihad for the sake of Allah, unless a man goes out risking himself and his wealth for the sake of Allah, and does not come back with anything.” [Saheeh al-Bukharee]


Yeay ... seronoknya, esok cuti bg yg bekerja kan. Anak-anak pun dah habis exam ni. Ada jemputan akikah & jemputan kahwin, x pasti lagi mana satu nak pergi ni. Tak sabar juga nak jumpa Alisya Hana anak cousin I Deeda. Esok kot dia mai KL sbb mama nya ada alumni party rasanya & abbuuuah nya tu mesti dtg nak tgk match bola tu. Oghang nogori la katakan ^__^.


Pavlova ni, dah lama sangat bertangguh nak buat, last weekend ntah cemana semangat berkobar-kobar lak. My first time baking this dessert, so ... serba comottsss. Sambutan? Ibarat semut menghurung gula ... hehe. Dapat bayangkan x ... bawa gi rumah my mom nak makan ramai2. Melayan kerenah the boys, xdan den nak bernapeh ... sorang nak buh buah ni, sorang xmo buah, yg sorang lagi nak grated choc lebih ... macam2. Utk pertama kali, ok la kot. Tapi manisnya ... ampunn ... mmg melekat2. Kena kurangkan lagi gula ni. Sebenarnya x puas hati sbb base tu melekat lak atas aluminium foil, dah tu I buat mini pavlova je ... jadi agak payah ler nak keluarkan. Last2 semua pakat makan dgn sudu je la. Nak kena cuba lagi ni. Deeda pon ada hint nak juga .. tgk la kalau sempat esok.

Anyway ... I buat 2 versi hari tu Fruits Pavlova & Banoffe Pavlova. Resepi dr Allrecipes.



Banoffee Pavlova
(Source: Allrecipes)

Ingredients

  • 1 cup castor sugar or superfine sugar
  • 2 teaspoons cornstarch - lupa letak
  • 1 pinch cream of tartar
  • 4 egg whites
  • 1 pinch salt
  • 1 dash vanilla extract
  • 1 teaspoon white wine vinegar   - I ganti dgn cuka
  • 2 small bananas, sliced
  • 1 cup caramel ice cream topping
  • 1 tablespoon grated semisweet chocolate, for garnish
  • 2 cups sweetened whipped cream - malas, pakai instant whipped cream jer

Directions

  1. Preheat the oven to 350 degrees F (175 degrees C). Line a baking sheet with parchment paper or aluminum foil, and trace an 8 inch circle onto the surface.
  2. In a small cup or bowl, stir together the sugar, cornstarch, and cream of tartar. In a large glass or metal bowl, whip the egg whites with salt, vanilla, and vinegar until soft peaks form. Gradually sprinkle in the sugar mixture and continue to whip until stiff and shiny. Mound the mixture into the traced circle on the baking sheet. Flatten the top and smooth the sides using a metal spatula.
  3. Place in the preheated oven, and immediately reduce the heat to 300 degrees F (150 degrees C). Bake for 1 to 1 1/2 hours, until a pale golden brown. Turn off the oven, and leave the door slightly ajar with the pavlova inside until completely cooled.
  4. Just before serving time, invert the cooled pavlova onto a serving plate, and top with slices of banana. Cover banana with caramel sauce. Top that with whipped cream and sprinkle with grated chocolate. 
Note:
Utk Fruits pavlova, just letak whipped cream & fruits jer.

Comments

  1. Ain terguda tengoknya ,maniskan tapi kalau kena dengan buah yg masam tu ok la kot:)

    ReplyDelete
  2. Chik Mi, harap ok ye. Mari kita enjoy esok cuti. Tu la ... manis. mmg kena letak buah yg masam2. Kalau ikut mek nigella tu, katanya elok letak passion fruits. mai la buat2. nnt kita pon jd ala2 sweet 17 gitu ;-)

    ReplyDelete
  3. OMG...x tahan wehh...lariiiiiiiiiiiiiikkk!!

    ReplyDelete
  4. best nya buat sendiri :) pertama kali dan julung kalinya i makan kat serai sebelum empire meletup :D

    ReplyDelete
  5. Kak Ina:
    mari 3x ... jgn dok lari, nanti gigit jari, telan air liur jer ...

    Ermayum:
    cuba la u, senang je insya allah. I pulak x penah try kat kedai sbb seriau je membygkan sugar level nya tu. Nak kena try beli juga one day.

    ReplyDelete
  6. Assalam ain, waduh..
    rumah akak ni tak tahulah bila boleh buat pavlova ni..kalau nak cuba rasa terpaksalah beli aje..kalau dekat memang minta sikit dgn ain ..hehe

    ReplyDelete
  7. alaa..xdapek pon pavlovanyer

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering) Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Jus Kurma Bersusu ... I'm Lovin' It

Assalamualaikum & warm welcome to sweetthots (^__^) ...
Before I continue, here's a daily reminders of the day ...

-Daily Reminders-الله
Watch your thoughts, they become words. Watch your words, they become actions. Watch your actions, they become habits. Watch your habits, they become character. Watch your character, it may determine your final destination!
Hari ni nak share this one drink yg tengah hot di dapur sweetthots. It's such a pleasing breakfast treat! Seisi rumah kami tgh dilanda demam Jus Kurma Bersusu ni. Hampir terlupa suatu ketika pernah buat this juicehere until last few weeks my colleague Fiza tanya I tentang resepi puding yg pernah I cuba. Masa belek-belek my own blog, ternampak ni ... terus dah teringat-ingat and I just love to prepare this drink for the kids sbb without much forces I berjaya buat depa makan kurma, minum susu & makan madu !! Alhamdulillah ... And that's the reason I'm telling you ... I'M LOVIN' IT ...to bits …

Almaeda Restaurant @ Ayer@8 Precint 8, Putrajaya

Dah lama x share pasal tempat-tempat makan. So hari ni I nak share new eateries in Putrajaya. Quite interesting place walau pun masih banyak kedai-kedai yg kosong. Antara yg I nampak hari tu (xsempat nak round sebab nak cepat pon ye, dah nak kejar maghrib pon ye) ada Fuel Shack, Hot & Relax dan Teh Tarik Place.
That day bila diumumkan anak-anak UPSR kena resit paper BI pulak tu, I pon bagitau hubs nak try makanan kat Ayer8, Putrajaya yg xjumpa the day before. Untuk memujuk hatinya yg lara tu kan ... Sensitif bebenor ... dok tangkap leleh je dalam kereta. Kami actually stayed 2 nights kat Hotel Pullman sebab my hubs ada training kat situ. Tapi pagi-pagi menderas la balik Ampang, nak hantar Haziq ke sekolah. Nasib baik exam start 8.15am & we all sampai around 7.15 - 7.20am mcm tu. 
Bila kat Putrajaya, mcm buntu je bab-bab makan ni. Lemau lak bila mikir nak makan kat Alamanda so I tanya member2 kat group whatsapp. Kak Long kawasan suggested this restaurant. Roti Giant & kamb…

Kuih Keria 'International' Haji Jalil @ Limbongan

Kalau dah sampai area Klebang ni, harus lah singgah kedai Tuan Haji Jalil yang dah cukup terkenal kat Melaka dan 1 Malaya ni. Tempatnya di Limbongan - Klebang Kechil, Melaka. Kat tepi jalan je, tapi hari tu excited sgt ... lupa nak ambil gambar lokasi. U ols bayangkan je la ... out of 5 visits, kali ke 5 okeh baru I dapat merasa kuih ni sbb tiap-tiap kali pergi asyik habis. Yang I dapat tengok, dulang kuih je ... huhu. 
Nak lepaskan kempunan datang jauh-jauh dari masjid tanah, kami makan ler laksa. Tapi, SERIOUSLY ... laksa Haji Jalil memang TERBAIK lah, antara laksa yg tersedap I pernah makan. Trust me, no regret. Kalau tengok orang-orang yang datang membeli kat sini kan, rata-ratanya mesti order laksa gak. Sama laku dengan kuih keria dia lah ... kalau x, xde la Haji Jalil masak kuah laksa seperiuk besar .. entah-entah beberapa periuk besar ;). So kalau u all sampai sini, jangan lupa cuba laksa juga. Gerenti x menyesal punya. Cukup rasa ikan, masam masinnya ... pendek kata secukup r…

Nasi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock

Orang kata untung keje kat area MV nih ... tapi bagi kitorg yg dah dekat 3 tahun opis pindah kat sini, dah buntu dah mikir menu lunch. Kalau dapat pekena Nasi AYam Kunyit Mat Rock kat atas ni, sedapnyaa...

Huhu ... mana nak gagau kat area opis ni. Orang yg pernah merasa mesti tengok gambar ni kecoq air liuq ..  terbayang ayam goreng yg sedap panas2 bersalut dgn sambal macam sambal belacan siam berserta potongan kacang panjang dan bawang holland .. agak menyengat la pedas dia tapi memang sedap. Cukup membuka selera dan memang boleh teringat-ingat. Kicap ada disediakan jika nak. Harga pon berpatutan.
Kita pon mula terpikat, hasil hasutan Kucing Oren nan gumukkss itew .. sila lihat entri dia yg ni. Gambar i ni lagi tangkap leleh kan, kan .. haha .. Memang dah lama menyimpan hajat nak makan since baca entri dia. But time I makan ni, berlaku secara kebetulan jer 2 bulan lepas. Pergi klinik area Jln TAR, macam buntu lak tetiba nak makan apa sbb lalok kena jab ala2 penangih dadah tgh high .…

Kuih Buah Rotan

Kuih yang dah lama dibuat, baru sekarang nak tayang ;) Buat ni pun sebab hafiy request .. at last tak dimakannya pun sbb mummy nya ni goreng x rangup ler pulak. Isy... masalah yg serupa dgn ros kat jepun nun. Selain dipanggil buah rotan, ada gak yg menggelar kuih ni, kuih redan or kuih bijan. That day puas I google resepi ni & at last terjumpa kat rumah ros jintan manis ;) Rasanya memang sedap dah ... cuma part goreng tu ada fail sket la. Al-maklum la buat pun masa bulan puasa, bila tengok dah perang je terus angkat. Boleh goreng semula untuk merangupkannya ^_^
Buah Rotan
(Sumber: mesra.net oleh Fatimah Isa)

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecai…