Wednesday, October 5, 2011

Snow Almond


Satu lagi cookies yg I buat sempena menyambut Syawal. Dah 2-3 tahun dok plan nak buat cookies ni, tahun ni baru lah rajin ... hehe. Resepi dr blog Hana Memories. Happy rasa bila Hafiy suka sgt biskut ni. Tu yg nak kena simpan resepi ni kat sini.

Snow Almond
(Sumber: Hana Memories)

 
Bahan-bahan
  • 250g butter
  • 90g gula halus - leh kurangkan
  • 50g badam kisar @ serbuk badam
  • 50g tepung ubi
  • 25g coffeemate
  • 25g nestum - kisar
  • 1sk esen coffee
  • 1 biji telur
  • tepung gandum secukupnya

Utk saduran
  • Chocolate masakan
  • Nestum @ breadcrumbs

  
Cara-cara
  • Pukul butter dan juga gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.
  • Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan atau boleh di terap.
  • Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat2kan.
  • Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan atas redai.
  • Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan kukis tadi. Kemudian golek2kan ke dalam nestum@breadcrumbs. Jika buat bulat2 bleh masukkan ke dalam paper cup yg comel2.
  • Simpan dalam bekas kedap udara.

3 comments:

  1. cheq tahun ni tak buat sekut ni ,tapi bila blogger tersohor buat ramai yg kena jangkitan

    ReplyDelete
  2. sedap sekut neh... mendpt sambutan

    ReplyDelete
  3. chik mi:
    eh ya ka? cheq rasa mcm nmpk ada green peas la, tart & choc chips tu.

    izah:
    aa .. mmg sedap. hari tu confuse nk buat resepi hana ke kak wan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...