Skip to main content

Maggi Ketam "Best in the world ;)" ...


Ni komen Hafiy la, bila dia hirup kuah Maggi Ketam yang I buat utk dinner 2 hari lepas (^_^). I pun cepat2 capai sudu ceduk kuahnya dan sua ke mulut. Err ... sedapnyaaa ... patut dia puji ... haha .. Eventhough ketam nipah yg I beli ni x fresh, beli pon kat Carrefour je; tapi bila dah masak manis isi dia masih terasa mesra bergaul dgn kuah maggi tu, syapalehh ... Tertunai la craving nak makan maggi ketam sejak sekian lama.

Tak de dlm perancangan asal pon nak masak Maggi Ketam nih. Dah lama dok berangan nak gi makan kat kedai, macam2 aralnya ... Kebetulan masa gi belikan ngaku yg adik pesan hari tu, lalu bhgn basah ternampak ketam ni. Sebab jarang jumpa, tetiba rasa nak beli. Dan dan tu gak terlintas dah nak masak Maggi Ketam sbb cik abang I pernah ckp, yg maggi ketam kat kedai masak guna ketam nipah.

I masak sempoi je .. sbb nak kekalkan keaslian rasa ketam dan maggi tu. Alhamdulillah menepati citarasa kami sgt2. So apa yg I buat, I just masak air sampai menggelegak. Then masukkan ketam .. agak-agak dah 3/4 masak, masukkan maggi & perencahnya. Biar boil sekejap smpi maggi lembut, terus tutup api. Siap sedia untuk dimakan. Simple je kan? Btw I guna maggi kari. Utk 2 paket maggi, I guna 1 1/2 ekor ketam je. Kalau kat kedai ni ... dengarnya 1 mangkuk maggi ketam ni, mahal gak harganya kan. mm ... dekat rm30 kot.


Yang ni dr pinggan Haziq, buat second round kat rumah mak pulak on the same night ... Sepitnya tu dah retak kena ketuk dgn lesung, nak kasi senang makan ... hehe ...

Oh ya, welcome February ... byk tarikh2 penting dlm hidup I di bulan ni ..


Comments

  1. Mck x pernah lagi buat maggi ketam .....sbb kurang gemar ketam pun sama...

    ReplyDelete
  2. ooo ... x minat eh. ke sebab remeh nak makan ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…