Wednesday, March 13, 2013

Apam Johol


Pernah makan x apam yg dimasak dalam daun getah rambai macam ni? Kurang pasti apa nama sebenarnya, tapi sebab cousin ku beli kat Johol, N9 maka I panggil je la Apam Johol. First time makan dulu masa wedding my cousin Cik Jaja (tahun 2010 ke 2011 ...) memang agak jakun jugak lah. Kawan ayah dia yg bawa untuk jamu tetamu yang datang.

Taste wise sama je macam apam biasa, tapi biasa lah sbb pelik sikit menengokkan kuih ni bungkus dlm daun getah rambai tu .. terasa macam apam ni special sgt pulak. Hehe .. Perasaannya tu sama la macam makan tapai dlm daun getah kot.



5 comments:

  1. bukan daun getah tu sis....daun rambai....atau nma lain apam ni...apam daun rambai....tp orng lgi kenal apam johol....my mil biasa buat....sbb dia orng johol....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke. Tima kasih asyifa .. xtau lak akak .. makan je pandai .. tp mmg popular di Johol kan?

      Delete
    2. sama2....:-)
      sy pun sbb kawin ngan asben je bru nmpk kuih ni kak....selama bepuluh thun duk n9 pun x kenal gak...hehe....
      mmg femes kat johol ni....mmg rata2 orng2 tua kat c2 pndai buat.....tp sy gak x penah ambik tau.....mlas sbnrnya nak belaja....sbb dia bungkus guna daun rambai....kadang daun rambai ni....ssh nak ambik...ada pokok yg makin meninggi....

      Delete
  2. yer... pernah tengok, pernah makan & pernah buat juga... hihi.. tp disebabkan payah nk dpt daum rambai.. akak bungkus dengan daun pisang ajelaahh... akak mkn pun kawan dr N9 juga yang beri... ini mmg special kuih tradisi dari sana.. tak jumpa di mana2 apam bungkus dlm daun rambai kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke .. salute la akak ... siap dh try buat tu. x remeh ke waktu membungkus?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...