Tuesday, July 23, 2013

Kari Ayam Madura


Ni menu sebelum puasa lagi, xdan-dan nak post. Kita dah jatuh cinta dengan gulai ni, which I thot rasa macam gulai masakan Padang (Another recipe yg I memang dah aim nak masak masa terjah blog Ayu@curlybabesatisfaction sbb I syak rasanya macam gulai Padang) Dah lama mencari gulai macam ni. My 2 boys pon suka dan puji lah lauk mummy hari tu ... hehe. Memang satisfied tengok anak-anak lunch dengan happy nya ;) Hubby je yg tak memihak kita hari tu ... dia kata, buat apa susah2 ... ayam goreng jer cukup ... aishh ... sabar je la  

Walaupun namanya ada kari, lauk ni xrasa kari langsung, tapi rasa macam gulai lemak ada rempah sikit. Kalau tengok blog Ayu, dia tambah serbuk kari. Tapi I x follow sbb nak tau rasa resepi asalnya. Sedap secukup rasa seperti yang I bayangkan. Berbaloi-baloi mencuba, bahan-bahannya pun mudah je nak dapat. Thanks Kak Ayu for introducing.

KARI AYAM MADURA

Bahan-bahan
1 ekor ayam
1 cawan santan-(I ikut ayu, gunakan 3/4 cawan + 1 mangkuk ++ air)
3 biji kentang - dikupas dan dipotong empat
2 biji limau nipis - di perah dan diambil jusnya
*2 sudu besar cili boh (boleh adjust ikut kepedasan yang disukai)
*dicampur sekali
 
Bahan-bahan giling
2 batang serai
1 inci lengkuas-
1 biji bawang besar (medium size)
6 ulas bawang putih
sedikit kunyit hidup
sedikit buah keras
10 biji cili padi   

Bahan-bahan tumis
sedikit daun kari
sedikit halia - dihiris halus-(I ikut ayu, kasi blender dengan bahan atas)
kulit kayu manis 

Cara memasak
  1. Ayam dilumur garam kunyit dan diperap selama 15 minit
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis. Masukkan bahan giling. Biarkan garing.
  3. Masukkan campuran rempah kari dan cili boh. Biarkan hingga naik minyak.
  4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan hingga ayam dan kentang empuk. Perlahankan api.
  5. Bila telah empuk masukkan santan dan jus limau nipis.
  6. Masak hingga pecah minyak dan masukkan garam sebelum diangkat dari api.

4 comments:

  1. Waaa...mengancam kari ayam tu... cicah roti jala pon sodap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Gee,
      Good idea tu ... nak2 kalau dah perangat balik, mmg sedap buat cicah kan.

      Delete
  2. Assalam Ain,
    kan kan..walaupun namanya kari tapi rasanya tak macam kari..memang macam gulai gitu..hehe..terimakasih ain sudi mencuba ya..
    walaupun senyap2 ain..diam2 masuk dapur akak dan cuba recipe dari situ ..terharu tau..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ayu, u sumber inspirasi tau .. dapur u dah mcm library .. mcm2 ada .. thanks to you yg byk explore resepi sedap2. I pon dpt mkn sedap.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...