Skip to main content

Sup Ikan Ala Thai


Sup ni I masak for sahur bbrapa minggu yg lepas. The recipe was shared by my colleague kat our Whatsapp group, dia skodeng resipi dr majalah kat kedai ;) Thank you Zarina. I x nampak keseluruhan resepi tu, so ada sstgh ingredient yg di adjust sesedap rasa je.

Sedap sup ni, definitely a keeper ... berbeza dr sup yg normally I masak ... the recipe called for daun pandan & daun limau purut mmg sgt thai lah kan. Ok la, nak get ready for the last day berbuka  for this year.

SUP IKAN ALA THAI
Sumber: ain sweetthots

Beberapa keping ikan - anggaran 500g
2 batang serai - dititik
5 helai daun limau purut
2 helai daun pandan - disimpul
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 biji bawang merah }
2 ulas bawang putih  }
2 inci halia                } dihiris memanjang
Serbuk perisa ikan/ayam - ain x letak
5 biji cili api          - dipotong serong
2 biji ubi kentang  - dipotong dadu
Garam secukup rasa
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun ketumbar
Sedikit minyak utk menumis
5 cawan air
Sedikit bawang goreng

Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai, kulit kayu manis, bunga lawang,bunga cengkih, buah pelaga, cili api, daun limau purut dan daun pandan sehingga wangi.
Masukkan air secukupnya dan ubi kentang. Biarkan mendidih sehingga ubi empuk.
Kemudian masukkan ikan dan masak dengan api sederhana.
Tambahkan garam dan sedikit serbuk perisa ikan.
Taburkan daun bawang, daun ketumbar dan bawang goreng semasa menghidang.


Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…