Friday, December 13, 2013

Jus Alpokat


Ada one day hubby balik dr kerja bawa balik seplastik avocado. Dia kata geram lak tengok buah ni kat MBG KLCC. Dia kata ... macam sodaapp je, macam naaakkk je. Tu yang terus dia beli. Pada hal, xpernah-pernah dibuek ea ... boli avocado nih. Macam la ghoti ...

Sampai rumah, dia hulur kat I .. suruh buatkan jus. Errr ... xpernah buat sbb x berapa minat nak minum. Tapi macam boleh agak macamana nak buat la sebab makcik pernah cakap sebelum ni. So google resepi kat web jap utk confirm kan balik. So, resepi kat bawah ni based on my analysis lah. I actually tak measure betul-betul tau, buat sesedap rasa. Take the recipe below as a guide lah, u ol adjust lah mana yg patut, nak lemak, kasi lebih susu, kurang air & vice versa ye. Best letak madu, wangi je air tu nnt & lebih healthy kan?

JUS ALPOKAT
Resipi: ain@my-sweetthots.blogspot.com

2 biji buah avocado yg masak - belah dua, ambil isinya
Beberapa sudu susu pekat manis
1/2 liter susu kotak
1 - 2 cawan air sejuk
madu secukupnya
Sirap coklat hersheys dll
Ais kiub - boleh letak if guna blender dgn fungsi ice breaker, I x confident if guna blender biasa tu 

Campur semua, blend & sesuai kan rasa. In my case, x guna ice cube. So sejukkan dlm fridge dulu. Bila nak minum, tuang hersheys choc syrup .. jgn letak banyak ... nnt manis & xdpt rasa nikmat buah avocado tu ;)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...