Skip to main content

Potato Salad II


Hari tu masa buat Potato Salad, my sons dah bising and byk la dia complain ... dia xpuas makan katanya, rasa sikit je sebab I buat hari tu memang untuk bawa ke ofis. Jadi, dia tuntut suruh I buat untuk dia pulak. Sehari sebelum dorang balik from their kursus, I buatkan. Buat lebih sikit sbb nak bagi ciksar yg x merasa hari tu. Kali ni I x buat using the same recipe, tapi cuba the one suggested by my x-coursemate time Uni dulu. Dia x bagi specific measurement, just the ingredient dan suruh I adjust je la sesedap tekak ;)

POTATO SALAD II
(Sumber: Jeni RNet)

Kentang - direbus, potong dadu kasar
Telur - direbus, potong dadu kasar
Sebiji Epal hijau - xperlu buang kulit, dadu kecil
Salad Cream dressing
Coleslaw dressing
Black pepper
Garam
Daun bawang
Gherkin - potong dadu, yang ni I yg tambah ;) ... actually xperlu sbb dah ada epal

Gaul bersama semua bahan. Perasakan secukupnya ... Bare in mind the Salad Cream tu agak masam, jadi masa dok picit tu beringat-ingat la ye. Kang terlebih masam, naya ooo nak makan.

Note: Simpan dalam peti sejuk dulu baru sedap dinikmati, ok.


Saja nak kongsi kek yang ciksar order dr adik officemate weolss utk jamu geng office  ... Awal bebenor jamu kitorang ... x sabar nampaknya nak meninggalkan ofis eh ...


Sweet kan colour nya ... Isi dalam adalah rainbow cake yg sangat sedap! Kalau berminat nak order sila la follow Instagram Cakesbypinkyretro ye .. Macam-macam ada ... and one of their specialty & popular product adalah brownies dia ... sila, sila follow mereka dan place your order untuk merasai sendiri kelazatannya ;)
 

Comments

  1. ehem.. hari ni i nak buat potato salad ni u.. sedap sangat.. Btw, kena la menjamu awal..sebab u all pun dah cuti2 semua..sob sob..sedh tawwww

    ReplyDelete
  2. Sar, kalau nak rasa yg i bawa masa u xde try la yg lagi satu. Then u can compare which one u suka lagi. Both pun sedap ... we'll miss u too. sorry, i have an emergency arini

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…