Monday, February 17, 2014

Ayam Pangggang Rosemary & Thyme


Jumaat lepas I masak ayam ni for dinner utk my doubleH. Sedap jugak rasanya resepi yang dikongsi oleh Mamasya ni. Sosnya sedap, yg ni ala-ala sos ayam golek yg biasa I beli. Cuma sebab I ada stok rosemary & thyme saya masukkan aje. Sos ni makan dgn keropok ikan pun sedap tau ;)


RESEPI AYAM PANGGANG BEST
Sumber: Dapurmamasya

Bahan-bahan A:
3 sudu besar cili boh
2 keping gula Melaka
1/2 cawan air

Masak semua bahan hingga pekat. I masukkan thyme & rosemary sblm lumur ke atas ayam.

Bahan-bahan B:
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
1 kiub stok ayam
1 inci halia
5 sudu besar sos lada hitam / 3sb sos lada hitam + 2sb sos tiram
3 sudu besar madu
Garam
Butter - lumur pada ayam masa nak bakar nnt


Blend bahan A dan B bersama-sama.
Lumur bahan blend tadi pada ayam yang telah dikelar dan perap sekurang-kurangnya 2 jam.
Lumur butter dan panggang ayam pd 180C selama 50 min - 1 jam. I guna pan ajaib, jd lebih pendek masa bakarnya.
Siram atas ayam lebihan sos perapan dlm bekas ayam.


Kami makan ayam ni dengan lebihan sos perapan.

** Untuk kentang tu, I blend sedikit ketumbar, jintan manis dan jintan putih. Gaulkan dgn kentang bersama sedikit olive oil dan bakar sekali dgn ayam.

No comments:

Post a Comment

Bubur Candil juadah buat tetamu di hari raya

Raya baru baru ni my aunty tetiba kata rasa nak makan bubur ni, maka lepas settle masak lunch terus la gentel tepung buat bubur. Ada tet...