Skip to main content

Molases sugar Apple Crumble & BBQ pool party ;)


Ini dessert yang I buat 2 weeks ago. Sedap tau crumble ni. Gambar x berapa cun, xcukup nak kasi leleh and bakar orang lain utuk buat ...kes malu nak ambil gambar dessert sendiri kat rumah orang ... hehe .. Anak buah hubby jemput datang rumah baru dia, buat bbq pool party katanya ;) Jemputan datang pada tengahari hari yang sama. Macam xbest je datang lenggang kangkung ... so I pun check la my magic fridge, ada red apple ... so yg paling spontan I can think of masa tu is the Apple Crumble. Tetiba teringin lah nak buat crumble yg lain sket as a few days before that I saw a different recipe than the usual one I made kat blog dailydelicious. She added sugar to the crumble, buat I meronta-ronta nak tahu perbezaan rasanya ... haha. Berani betul kan, nak bawa gi rumah orang something I never tried before ... haha ... Alhamdulillah, I made the right choice and everyone seems to enjoy this dessert. It's not so sweet, so eating with vanilla ice cream will be great pair. This recipe is definitely a keeper and I'm gonna stick to it from now on.  Cuma I terkilan xde vanila ice cream to go with it. Nak buat vanilla sauce hari tu mmg xsempat la coz I also made kuih Kelepong a.k.a Buah Melaka.

MOLASES SUGAR APPLE CRUMBLE
Source: dailydelicious


Preheat the oven to 180°C.
Brush the pan with butter.


Filling
2 .................................. Apples, peel and cut into 1.5-2cm cubes
2tbsp ............ Caramel Granulated sugar (or Demerara sugar)  Molases sugar + brown sugar
1/2tsp ......................... Ground cinnamon 





Make the filling, by mixing the sugar, cinnamon and apple cubes together. I squeeze some lemon juice nak bagi zing skett sbb guna red apples hari tu. Place the apple into the pan.

Crumble
180g ............................ Cake flour
100g ............................ Butter, cut into small cubes
125g ................. Caramel Granulated sugar (or torbinado sugar or Demerara sugar)
Molases sugar
 

Make the crumble:
Put sugar, and flour into a bowl, whisk to combine.
Put the butter into the bowl, rubbing the butter, flour, and sugar together until resemble coarse crumb, then press it together to make large crumbs.
Refrigerate until ready to use.



Remove the crumbs from the fridge, break the crumbs into small pieces
Cover the apple with the crumble (you might have to press a bit to keep them in place).
Bake in the oven for 30-35 minutes or until golden.
 


Easy Vanilla sauce
 
1 .................................... Egg
55g ................................ Granulated sugar
2tsp .............................. Corn starch
1/2tsp .......................... Vanilla extract or Vanilla bean paste
150ml ........................... Milk (A)
50-70ml ....................... Milk (B)


Put the egg, sugar and corn starch in a microwavable bowl, whisk to combine. Pour milk (A)  and vanilla into the bowl, whisk to combine. Cover and heat in the microwave for 1.30 minutes  (600W).
Remove from the microwave, whisk, cover and heat again for 1 minute (600W).

Remove from the microwave, whisk, cover and heat again for 30 seconds (600W).

Remove from the microwave, whisk, then pour the milk (B) into the bowl, the amount of the milk will depend on how you want your sauce to be thin or thick.

Moments to keep ... some pictures taken during the party ... 








Comments

  1. Assalam ain,
    u are like me, sometimes bila nak cuba recipe baru, tapi kat rumah macam tak ada orang nak makan,
    terus cuba for the first time, and terus bawa kasi orang cuba....kira tawakal ajelah kan..lagi2
    kalau tempat yang kita bawa tu, ramai orang and for sure mesti laku punya..hehe..:)

    ReplyDelete
  2. Waalaikum salam akak,
    kann .. bila ramai2, ada tukang mkn .. kita pun seronok nak-nak kalau sedap mknn tu & habis.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…