Skip to main content

Chocolate Marshmallow Slice to die for, for Hafiy's Birthday Celebration


Assalamualaikum & barakah monday peeps. Sedar xsedar kejap je dah masuk bulan 3. Rasa macam baru je lagi budak-budak naik sekolah. Cuaca sekarang panas betul mcm everyday je suhu cecah 37C or 38C, kesian mengenangkan anak-anak balik sekolah tengahari panas ni. Duduk dalam rumah pun rasa melekit-lekit je ketiak ni apa lagi budak-budak yg berjemur tengah panas tu. Itu la I ni asyik membebelkan anak je jangan lupa minum air kosong banyak-banyak. Kadang-kadang dah isikan air dalam botol masa turun kereta boleh dia tertinggal botol air. Adoii ... sabar je la.


Berbalik pada cerita brownies ni ... As I posted this pic on IG, Whatsapp group & Telegram, ada kawan-kawan yang dah bertanya resepi. Actually ada banyak entry lain yg pending but I have to make way for this one first lah since ada request. Thanks sgt to Kak Ayu for introducing this recipe lepas lebih 6 bulan sunyi sepi. I always trust her choice. Dia pun memberi laluan pada brownies ni dulu to break her silence on the blog, tentu special kan. Dan yang lagi tempting nya tu when she mentioned this brownies is to die for. So apa lagi, bila Hafiy request utk buat birthday celebration dia yg ke 1dekad as he keep on saying baru-baru ni (I guess he just learned about this istilah from Haziq) ;)  ... I pun pilih kek ni.

I didn't make it a big celebration pun sebab xde assistant mmg xlarat la ... just jemput family members yg kat area Ampang ni je and my uncle's family yg kat Kajang tu. Alhamdulillah, I made the right choice this time as semua yg makan bagi a very satisfactory comment. Bila I keluarkan kek tu dari fridge, semua dah excited sbb xpernah makan. The kids especially were more attracted because of the marshallows yg I tabur on top as decorations. Pastu drizzle with Hershey's choc syrup, mau x meleleh bila tengok, kan ... haha ...


CHOCOLATE MARSHMALLOW SLICE
Sources:- Y2K Delicious Cakes, Ayu@curlybabesatisfaction

Ingredients for Brownie Base:
280g butter diced
23g cocoa powder(sieved)
1 tbsp instant coffee powder/nescafe  
165g castor sugar
3 eggs lightly beaten 
150g plain flour(sieved*)
1 tsp baking powder(sieved*)
120g walnuts toasted & chopped

Mousse:
250g marshmallows cut to small pieces
90g butter softened
90ml fresh milk
375g Belgium chocolate buttons -(Ayu used dark chocolate + milk chocolate)
300ml UHT whipping cream(Ayu used non dairy whipping cream)
30g or more depends on size marshmallow

Topping:
100ml UHT whipping cream(Ayu used Non dairy whipping cream)
300g dark chocolate (chopped)

some marshmallows for decoration
50g dark chocolate (extra melted by double boiling spoon into piping bag)




Method:
A. Brownie:
Preheat oven at 180C. Line and grease a 10" square baking tin. Melt butter in a saucepan over low heat. Remove from heat and add in a cocoa powder and coffee. Stir in sugar and eggs. Fold in flour and lastly walnuts. Bake in prepared tin for 20-25 minutes. Remove from oven and transfer cake into a 10" square loose base cake tin.



B. Mousse:

1. In a saucepan, place marshmallows, butter and milk and cook on low heat until marshmallows have melted. Turn off heat. Quickly stir in chocolate buttons until melting point.




2. In a mixing bowl, whisk cream until stiff. Fold in chocolate mixture of no (1). Pour half the mixture onto base of brownie and arrange 30g or more marshmallows on mousse and allow to set completely before spreading on topping (ganache). Divide cake into 16 pieces. Arrange 3 pieces of marshmallows on top of each slice and drizzle with melted chocolate.



C. Topping (ganache):
Heat cream in a double boiler and add in chocolate. Stir until melting point.
Tips: Heat stainless steel knife on stove, to cut slice cakes to get a smooth cut.



Please ignore kek I yg comot ni as the ganache x sempat set ...


Comments

  1. wowww!!..anjat gegerl..hehe..ain dah buat ya..thank you thank you..sudi mencuba alhamdullilah semua suka..akak pun suka..shukur..rasa terharu u choose this cake for your boy's birthday....its a gamble tu ain..phewwww...!! thank u again dear..

    ReplyDelete
  2. Cik Sar: aa tapi Samuri you. Terpaksa la walau pun xsuka ..

    Kak Ayu: alhamdulillah, your choice mmg terbaik lah!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering) Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Jus Kurma Bersusu ... I'm Lovin' It

Assalamualaikum & warm welcome to sweetthots (^__^) ...
Before I continue, here's a daily reminders of the day ...

-Daily Reminders-الله
Watch your thoughts, they become words. Watch your words, they become actions. Watch your actions, they become habits. Watch your habits, they become character. Watch your character, it may determine your final destination!
Hari ni nak share this one drink yg tengah hot di dapur sweetthots. It's such a pleasing breakfast treat! Seisi rumah kami tgh dilanda demam Jus Kurma Bersusu ni. Hampir terlupa suatu ketika pernah buat this juicehere until last few weeks my colleague Fiza tanya I tentang resepi puding yg pernah I cuba. Masa belek-belek my own blog, ternampak ni ... terus dah teringat-ingat and I just love to prepare this drink for the kids sbb without much forces I berjaya buat depa makan kurma, minum susu & makan madu !! Alhamdulillah ... And that's the reason I'm telling you ... I'M LOVIN' IT ...to bits …

Almaeda Restaurant @ Ayer@8 Precint 8, Putrajaya

Dah lama x share pasal tempat-tempat makan. So hari ni I nak share new eateries in Putrajaya. Quite interesting place walau pun masih banyak kedai-kedai yg kosong. Antara yg I nampak hari tu (xsempat nak round sebab nak cepat pon ye, dah nak kejar maghrib pon ye) ada Fuel Shack, Hot & Relax dan Teh Tarik Place.
That day bila diumumkan anak-anak UPSR kena resit paper BI pulak tu, I pon bagitau hubs nak try makanan kat Ayer8, Putrajaya yg xjumpa the day before. Untuk memujuk hatinya yg lara tu kan ... Sensitif bebenor ... dok tangkap leleh je dalam kereta. Kami actually stayed 2 nights kat Hotel Pullman sebab my hubs ada training kat situ. Tapi pagi-pagi menderas la balik Ampang, nak hantar Haziq ke sekolah. Nasib baik exam start 8.15am & we all sampai around 7.15 - 7.20am mcm tu. 
Bila kat Putrajaya, mcm buntu je bab-bab makan ni. Lemau lak bila mikir nak makan kat Alamanda so I tanya member2 kat group whatsapp. Kak Long kawasan suggested this restaurant. Roti Giant & kamb…

Kuih Keria 'International' Haji Jalil @ Limbongan

Kalau dah sampai area Klebang ni, harus lah singgah kedai Tuan Haji Jalil yang dah cukup terkenal kat Melaka dan 1 Malaya ni. Tempatnya di Limbongan - Klebang Kechil, Melaka. Kat tepi jalan je, tapi hari tu excited sgt ... lupa nak ambil gambar lokasi. U ols bayangkan je la ... out of 5 visits, kali ke 5 okeh baru I dapat merasa kuih ni sbb tiap-tiap kali pergi asyik habis. Yang I dapat tengok, dulang kuih je ... huhu. 
Nak lepaskan kempunan datang jauh-jauh dari masjid tanah, kami makan ler laksa. Tapi, SERIOUSLY ... laksa Haji Jalil memang TERBAIK lah, antara laksa yg tersedap I pernah makan. Trust me, no regret. Kalau tengok orang-orang yang datang membeli kat sini kan, rata-ratanya mesti order laksa gak. Sama laku dengan kuih keria dia lah ... kalau x, xde la Haji Jalil masak kuah laksa seperiuk besar .. entah-entah beberapa periuk besar ;). So kalau u all sampai sini, jangan lupa cuba laksa juga. Gerenti x menyesal punya. Cukup rasa ikan, masam masinnya ... pendek kata secukup r…

Nasi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock

Orang kata untung keje kat area MV nih ... tapi bagi kitorg yg dah dekat 3 tahun opis pindah kat sini, dah buntu dah mikir menu lunch. Kalau dapat pekena Nasi AYam Kunyit Mat Rock kat atas ni, sedapnyaa...

Huhu ... mana nak gagau kat area opis ni. Orang yg pernah merasa mesti tengok gambar ni kecoq air liuq ..  terbayang ayam goreng yg sedap panas2 bersalut dgn sambal macam sambal belacan siam berserta potongan kacang panjang dan bawang holland .. agak menyengat la pedas dia tapi memang sedap. Cukup membuka selera dan memang boleh teringat-ingat. Kicap ada disediakan jika nak. Harga pon berpatutan.
Kita pon mula terpikat, hasil hasutan Kucing Oren nan gumukkss itew .. sila lihat entri dia yg ni. Gambar i ni lagi tangkap leleh kan, kan .. haha .. Memang dah lama menyimpan hajat nak makan since baca entri dia. But time I makan ni, berlaku secara kebetulan jer 2 bulan lepas. Pergi klinik area Jln TAR, macam buntu lak tetiba nak makan apa sbb lalok kena jab ala2 penangih dadah tgh high .…

Kuih Buah Rotan

Kuih yang dah lama dibuat, baru sekarang nak tayang ;) Buat ni pun sebab hafiy request .. at last tak dimakannya pun sbb mummy nya ni goreng x rangup ler pulak. Isy... masalah yg serupa dgn ros kat jepun nun. Selain dipanggil buah rotan, ada gak yg menggelar kuih ni, kuih redan or kuih bijan. That day puas I google resepi ni & at last terjumpa kat rumah ros jintan manis ;) Rasanya memang sedap dah ... cuma part goreng tu ada fail sket la. Al-maklum la buat pun masa bulan puasa, bila tengok dah perang je terus angkat. Boleh goreng semula untuk merangupkannya ^_^
Buah Rotan
(Sumber: mesra.net oleh Fatimah Isa)

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecai…