Skip to main content

Apam Polkadot


Apam polkadot ni first time buat sebab Hafiy request untuk bagi kawan-kawan sekolah dia masa birthday dia hari tu. Orang tanya nak kek apa, apam ni yang dia mintak sebab katanya budak-budak kat sekolah tu memang suka makan dan selalu beli dari salah seorang budak yg bawa jual kat sekolah. Disebabkan mummy nya ni tengah rajin, so layan kan je lah. Sekali dia kata nak bagi 5 biji setiap sorang, ooppps mau pengsan mak dengar ... lepas dah nego nego, Hafiy setuju bagi 3 biji sorang .. lega .. ;) 

Bila I cerita kat my telegram group nak buat apam ni my friend Cik Mime suggest buat Angry Bird or Ladybird ... oooo a BIG no no lah ... pengsan I nanti, bukan nak buat sikit-sikit tu .. dekat 500 biji juga nak buat sbb dah terlanjur I kata might as well bagi kat sekolah agama & tempat mengaji dia sekali. Nasib baik la Hafiy xtahu kot boleh lukis Lady Bird or Angry Bird ... kalau x ... huhu nangiss ... Ni pun 2 hari I buat nak kasi cukup, nasib baik la Haziq & Hafiy tolong.

Terus terang I memang tak minat apam ni, sebab pada I rasa dia biasa-biasa je. Lagi sedap apam biasa ;) Kalau x kerana Hafiy minta memang xteringin ler nak buat ... Budak-budak memang suka kuih ni mungkin sebab warnanya yg menarik & filling jam tu agaknya. Resepi I copy dari blog hanamemories. Dah lama mokcik tu menyepi jer. Bila dah siap, seronok lak tengok ... ceria, memang sesuai sangat kuih ni dengan jiwa kanak-kanak, terus rasa hilang penat. Tapi dah cakap awal-awal dengan Hafiy, ni first & last mummy buat apam ni tau. Haha ... 


APAM POLKADOT
Sumber: hanamemories

Bahan-bahan:
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus - hana kurangkan

150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna


Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
Picitkan blueberry filling secukupnya.
Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.


My Note:
Guna acuan kertas yg kalis air sbb dr pengalaman ada yg tersembul isi kat bontot kertas ;) dan ada yang basah lekit disebabkan jem menyerap pada kertas. So bila apam ditindih-tindihkan akan jadi comot pulak. 


Yang ni dah di pack untuk Hafiy distribute pada kawan-kawan dia.


Oh ye ... ni lah budak yang korek marshmallow atas kek Hafiy hari tu ... Nurul Izwani nama dia, ada yang nak buat menantu tak? hihi



Comments

  1. lawaa..ank pok cek ni..eheheh
    leceh ke long nk buat? mcm okeyy je..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…