Friday, March 21, 2014

Chicken Pot Pie


The breakfast I made for my kids on tuesday. Love to see their smiley faces bila nampak this dish masa turun breakfast. Bukan main xberhenti dok cakap thank you & kata sedap. Tak perlu susah-susah nak buat white sos or chicken stew for the filling, ada lebihan mushroom soup hari tu I recycle je lah. Sonang kojo akak, kan.

CHICKEN POT PIE
Resepi: ain @my-sweetthots.blogspot.com

1 mangkuk mince chicken atau chicken - cubed
Bawang besar - dadu
Mixed vege, cendawan, carrot
1 tin mushroom soup (I used campbell)
Lada hitam, garam secukup rasa.
Butter.
Short crust pastry Kawan


Cairkan butter dalam periuk dan goreng bawang besar, biar layu
Masukkan chicken cubes, kacau
Masukkan carrot, cendawan, mixed vege & kacau rata.
Tuangkan mushroom soup, tambahkan air or susu kotak sket.
Boleh tambah black pepper if suka, kacau rata, biar mendidih sekejap.
Tambahkan air jika perlu; ikut selera macamana pekat you want you mixture to be.
Sesuaikan rasa.

Letakkan filling ke dalam mangkuk yang sesuai/ramekin.
Tutup dengan pastry. Sapu dengan telur (eggwash - kuning telur + susu sket)
Bake @ 180* C, 30 minit atau hingga masak (bergantung pada oven)


** Dont worry, kalau xde mushroom soup, boleh buat sos putih/bechamel ye ... boleh refer dekat resepi Baked Pasta or Mac Cheese yg I share sebelum ni ;)



2 comments:

  1. makan panas2 memang la nikmat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kan izah, yang soupy soupy ni mmg lebih nikmat makan panas-panas

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...