Skip to main content

Apam Harum Manis


Another friday has passed and what kind of weekend are you anticipating this week? I perlu meluahkan, tapi husband xde lak sekarang nak mendengar. I am a bit terkilan lah dgn respond sstgh org kpd pertanyaan I ...  it's so funny because it implies they know me better than I know myself. To which I like to respond, "HELLOOO ..., it's annoying lah how you are judging me, do you know it hurts me more when I thot that you are my friend ... you are not respecting my feelings ... who gave you that permission to filter what I need and what I don't? Bukannya benda x elok pun yg I tanya tu. Bila difikir-fikirkan balik, I macam dh dgr ayat ni 2-3 kali. Tapi I lupa, is it from you last time? I dah campak jauh-jauh kata2 tu sebelum ni, sebelum ia bernanah kat hati ni. Wahai hati let's forget it ... buat sakit dada je, rosak kesihatan .. harum manis lah macam apam ni ... let's focus on aura-aura positif dan cerita-cerita manis je ye. 

Ye, baik kita focus cerita tentang apam ni ye. A few more colleagues left us yesterday, 4 to be exact. All the very best to you guys! Doakan yg terbaik untuk kami-kami yang tinggal ni juga. Disebabkan agak ramai & mereka-mereka meninggalkan kami serentak, we (yg kena tinggal) buat their farewell party sekali pada hari Khamis. Buat kat ofis je supaya lebih senang beramah mesra ;) Diskus punya diskus kami pilih Nasi Ayam Madu Mahbub Bangsar. Sebab dah lama I teringin nak makan apam ni, I pun buat la banyak & bawa ke ofis utk jamuan tu. 

Overall memang sedap apam ni walau pun rasanya agak manis untuk tekak I. I like the texture yg lembut, anjal & x padat. Memang boleh buat lagi dan lagi. Lagi satu, next time buat boleh la potong tebal sket pisang ni. Hari tu xberani wpun recipe mentioned potong 1cm tebal, sbb takut malu-malu lak nanti cik pisang nak tayang muka dia... hehe


APAM HARUM MANIS
Resepi: MyKitchen's Recipe/Sasha Rahmat

300 gm gula melaka / gula timbang - dicairkan
350 ml air
3 biji telur
200 gm gula pasir
350 gm tepung gandum diayak bersama 1/2 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat.
secubit garam
1 sudu teh esen vanila
50 gm majerin - dicairkan
8 - 9 biji pisang raja / berangan / emas dihiris bulat2 anggaran 1 cm


Masak gula Melaka dgn air hingga larut dan tapiskan biarkan sejuk.
Pukul telur dgn gula hingga kembang dan pekat.
Masukkan tpg yg diayak bersama sedikit2 dan kacau rata.
Masukkan sirap gula Melaka, esen vanila dan majerin kacau sebati. (jika masih bergentel2 tapis adunan tersebut)
Sapukan acuan kecil dgn sedikit minyak.
masukkan adunan dlm 1/2 acuan sahaja. Kemudian letakkan hirisan pisang tadi diatasnyer dan kukus selama 15 hingga 20 minit.
Setelah masak biar sebentar kemudian bolehlah keluarkan dari acuan dan hidangkan.


Comments

  1. thnks for shared..nmpk sedap..teringin nk cuba..:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…