Saturday, March 8, 2014

Apam Harum Manis


Another friday has passed and what kind of weekend are you anticipating this week? I perlu meluahkan, tapi husband xde lak sekarang nak mendengar. I am a bit terkilan lah dgn respond sstgh org kpd pertanyaan I ...  it's so funny because it implies they know me better than I know myself. To which I like to respond, "HELLOOO ..., it's annoying lah how you are judging me, do you know it hurts me more when I thot that you are my friend ... you are not respecting my feelings ... who gave you that permission to filter what I need and what I don't? Bukannya benda x elok pun yg I tanya tu. Bila difikir-fikirkan balik, I macam dh dgr ayat ni 2-3 kali. Tapi I lupa, is it from you last time? I dah campak jauh-jauh kata2 tu sebelum ni, sebelum ia bernanah kat hati ni. Wahai hati let's forget it ... buat sakit dada je, rosak kesihatan .. harum manis lah macam apam ni ... let's focus on aura-aura positif dan cerita-cerita manis je ye. 

Ye, baik kita focus cerita tentang apam ni ye. A few more colleagues left us yesterday, 4 to be exact. All the very best to you guys! Doakan yg terbaik untuk kami-kami yang tinggal ni juga. Disebabkan agak ramai & mereka-mereka meninggalkan kami serentak, we (yg kena tinggal) buat their farewell party sekali pada hari Khamis. Buat kat ofis je supaya lebih senang beramah mesra ;) Diskus punya diskus kami pilih Nasi Ayam Madu Mahbub Bangsar. Sebab dah lama I teringin nak makan apam ni, I pun buat la banyak & bawa ke ofis utk jamuan tu. 

Overall memang sedap apam ni walau pun rasanya agak manis untuk tekak I. I like the texture yg lembut, anjal & x padat. Memang boleh buat lagi dan lagi. Lagi satu, next time buat boleh la potong tebal sket pisang ni. Hari tu xberani wpun recipe mentioned potong 1cm tebal, sbb takut malu-malu lak nanti cik pisang nak tayang muka dia... hehe


APAM HARUM MANIS
Resepi: MyKitchen's Recipe/Sasha Rahmat

300 gm gula melaka / gula timbang - dicairkan
350 ml air
3 biji telur
200 gm gula pasir
350 gm tepung gandum diayak bersama 1/2 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat.
secubit garam
1 sudu teh esen vanila
50 gm majerin - dicairkan
8 - 9 biji pisang raja / berangan / emas dihiris bulat2 anggaran 1 cm


Masak gula Melaka dgn air hingga larut dan tapiskan biarkan sejuk.
Pukul telur dgn gula hingga kembang dan pekat.
Masukkan tpg yg diayak bersama sedikit2 dan kacau rata.
Masukkan sirap gula Melaka, esen vanila dan majerin kacau sebati. (jika masih bergentel2 tapis adunan tersebut)
Sapukan acuan kecil dgn sedikit minyak.
masukkan adunan dlm 1/2 acuan sahaja. Kemudian letakkan hirisan pisang tadi diatasnyer dan kukus selama 15 hingga 20 minit.
Setelah masak biar sebentar kemudian bolehlah keluarkan dari acuan dan hidangkan.


1 comment:

  1. thnks for shared..nmpk sedap..teringin nk cuba..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...