Skip to main content

Yong Tau Foo Soup


Hari ni dah masuk seminggu sejak insiden MH370 berlaku. Wallahuaklam, masih belum ada khabar berita kemana kah menghilangnya pesawat tersebut dan penumpang-penumpangnya.

Ni adalah antara sajian paling ringkas dan paling mudah nak masak bila tak de mood. Walau pun sempoi sangat tapi rasanya sedap tau. Anak I mesti terliur nak makan bila I buat ni. Yang penting mesti makan dengan kicap cili tu, mmg boleh hirup sup 2 - 3 mangkuk kalau tak ingat kat orang lain ;) Kicap cili tu lagi bagus kalau dah lama buat ... 2 - 3 bulan umurnya ke .. sebab rasanya dah cukup mesra gitu ;)  ... well ... mokcik macam hilang kata-kata lah disebabkan our national carrier ni, i'm wishing for a happy ending, amin ... Resepi dibawah kalau nak cuba ye ..

YONG TAU FOO SOUP 
(anggaran 2 orang makan)

Segenggam kacang soya mentah
Segenggam ikan bilis
Tahu Pok
Cendawan
Fish Ball
Tahu
Foocuk
Sosej
Sayur kubis panjang
dan bahan-bahan yong tau foo yang lain, ikut suka
Garam

Rebus dahulu ikan bilis dan kacang soya hingga kembang. Selepas itu boleh ditapis dan ambil air/sup nya sahaja. (I tak tapis sebab I suka makan kacang soya tu). Tambahkan bahan-bahan yong tau foo yang lain dan biarkan ia masak sebentar. Sesuaikan rasa sup dengan garam, masak sebentar lagi sebelum tutup api. Hidangkan bersama kicap cili.


KICAP CILI

Cili padi
Sedikit bawang putih
Kicap manis & masin
Gula
Perahan jus limau nipis

Blend kesemua bahan dan sesuaikan rasanya.


Comments

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. mangkuk jacobs je uols? mana port meirion bagai? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh, mangkuk yang nak dikomennya. Nanti ye cik wawa ... tungguuuu

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…