Satu lagi resepi yang I suka sangat tapi asyik tak menyempat je nak share. Sos perapan ni xpedas, rasa masam manis dia memang ngam sangat & membangkit selera. Tu yang my anak pun suka & asyik tanya bila nak buat lagi cik rimas ni ... hehe. Resepi ni kawan I yang dok kat Riyadh yang bagi, dia pulak dapat dari kawan dia Wan Rumaizah yg juga bermastautin kat sana rasanya. I kurang pasti lah mana datang nama Rumey Rimas tu, may be ada kena mengena dengan Tony Romas atau Rumey tu nama glamour cik Wan sendiri ye? ;)
SOS RUMEY RIMAS
Resepi: Wan Rumaizah
Sumber: Umm Ammar Jeni Mokhtar
1 cup sos tomato
1 1/2 cup madu
1/2 biji lemon - ambil jus
2 inci halia
4 ulas garlic
Garam, lada hitam & oregano secukup rasa
Campur semua bahan-bahan & perapkan dengan lamb. For best result, marinate the lamb overnight.
Lebihan sos perapan tu ain masak sekejap biar pekat sikit dan boleh serve dengan grilled lamb tu nanti.
Serve dengan ciabbata bread, salad & mashed potatoes memang terbaik!
No comments:
Post a Comment