Skip to main content

Apam Kampung


Lama x meluangkan masa kat sini. Bukan xde resepi yang nak di share tapi bila otak berserabut, mood pon lemau ... macam tu lah ... sepi je ... Ni dah lama buat tau, bulan lepas lah agaknya. Resepi dari my sister. Actually ada benda yg I dah alter dari resepi dia ni, tapi sebab dah lama tu, akak gali-gali otak yang dah berkarat ni memang xberapa nak recall lah. Yang ingat cuma gula merah tu. Perlu diingat la kalau nak buat ye, sesetgh gula merah tahap kemanisannya x sama. Jadi pandai-pandai la adjust ye, rasa dulu dan tambah ikut keperluan.

Oh btw I tukar nama apam dia, sebab confuse betul la nama yg dia bagi ... khunsa ke apa apam ni? hehe ... sbb rasanya macam apam dulu-dulu stail kampung gitu, so I nak panggil apam kampung je lah ye.

APAM KAMPUNG
Sumber: Bungamekar

Bahan:- (anggaran 50 ketul)
500gm tepung gandum
100gm tepung beras
3/4 cawan gula merah
1 paket yis segera(mauripan) + 1/2 cawan air
2 cawan air
1 cawan nasi sejuk
kelapa parut putih gaul bersama sedikit garam.
** i x letak gula pasir, coz rasanya dah cukup manis...

Gaul rata tepung gandum, tepung beras dengan gula merah hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.

Setelash selesai, masukkan 1 cawan nasi sejuk. Biarkan adunan dalam bekas dan tutup hingga adunan menjadi naik 2x ganda. Lebih kurang 1-2 jam.

Bila adunan telah kembang dan naik, kacau sekejap dan masukkan dalam bekas yang hendak dikukus. Jangan biarkan hingga adunan turun semula kerana ini akan menyebabkan apam yg hendak dikukus itu sudah kurang kembang/naik nyer x cantik..(my mum bagi tips ni)

Kukus atas air mendidih selama 20 - 25 minit (balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya didalam loyang yang berisi sedikit air untuk memudahkan ia ditanggalkan dari bekasnya.. Hidangkan bersama kelapa parut tadi.... 



Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…