Skip to main content

Ninety Minute Cinnamon Rolls


Another recipe that I'd love to share here is this great and simple cinnamon rolls. I'm in love with the outcome, tu yang nak make sure I keep the recipe in my blog, senang xtercari-cari bila terasa nak buat lagi. Roti ni pon dah lama buat bulan lepas. Hubs is a fan of this rolls, so do I ;) Tu yang tetiba I terasa nak buat hari tu. Pastu, tamak ko ... siap buat double the recipe. Mmg puas la makan ... ulang 3-4 kali, hehe ... tunggu 3-4 bulan lagi baru buat pulak ye, buat masa ni acik dah tepu ... haha.

To my surprise, my nephew si Qayyum yang very picky eater tu pon boleh habis 3 ketul sekali makan. Berkenan lah tu. I suka this homemade cinnamon rolls sbb selain dr I dpt makan fresh from oven, this one x manis sgt & oily macam kat Cinnabon tu. I dont like their sugar glaze. Lepas tu their buttery & oily taste tu mmg memuakkan, I cant even finish one. But this one, 3 pon boleh tau sekali hadap ... ooppsss ... bahaya, bahaya ... tu pasal xleh buat selalu. The feeling pulak bila bakar semerbak bau kayu manis kat rumah, mmg sgt-sgt inviting ... mmmm ... bahagia ...


NINETY MINUTE CINNAMON ROLLS
Source: Allrecipes.com

Prep Time: 20 Minutes
Cook Time: 20 Minutes
Ready In: 1 Hour 30 Minutes
Servings: 12
"Make soft and sweet homemade cinnamon rolls the quick and easy way with this recipe that uses quick rising dough to make the perfect kid-friendly treat."
Ingredients:
3/4 cup milk
1/4 cup margarine, softened
3 1/4 cups all-purpose flour
1 (.25 ounce) package instant yeast
1/4 cup white sugar
1/2 teaspoon salt
1/4 cup water
1 egg
1 cup brown sugar, packed
1 tablespoon ground cinnamon
1/2 cup margarine, softened
1/2 cup raisins (optional)
Directions:
1. Heat the milk in a small saucepan until it bubbles, then remove from heat. Mix in margarine; stir until melted. Let cool until lukewarm.
2. In a large mixing bowl, combine 2 1/4 cup flour, yeast, sugar and salt; mix well. Add water, egg and the milk mixture; beat well. Add the remaining flour, 1/2 cup at a time, stirring well after each addition. When the dough has just pulled together, turn it out onto a lightly floured surface and knead until smooth, about 5 minutes.
3. Cover the dough with a damp cloth and let rest for 10 minutes. Meanwhile, in a small bowl, mix together brown sugar, cinnamon, softened margarine.
4. Roll out dough into a 12x9 inch rectangle. Spread dough with margarine/sugar mixture. Sprinkle with raisins if desired. Roll up dough and pinch seam to seal. Cut into 12 equal size rolls and place cut side up in 12 lightly greased muffin cups. Cover and let rise until doubled, about 30 minutes. Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C).
5. Bake in the preheated oven for 20 minutes, or until browned. Remove from muffin cups to cool. Serve warm



Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…