Skip to main content

Lontong Kg Jawa, Segamat


Dah lama I x share food review, kan. Ada quite a few gak in my list, dah berkurun gak la tu pergi try ... hehe. Tapi kali ni biar I share the recent one lah ye. Masa ikut my hubs gi Segamat sempat try kedai lontong ni, nama kedai xde tapi lokasi nya tu bertentang Sekolah Kebangsaan Kg. Jawa. 

Dah lama nak cuba baru kali ni la dapat sbb selalu dok dengar his office mate yg dr KL kalau ada keje kat Segamat mesti nak singgah breakfast sini. Actually cik abang I tu pon xpernah jejak kedai ni, so bila I tanya dia kata xtahu cuma bg clue kedai tu dekat dgn sekolah & dekat Kg. Jawa. I pon buka Ipad & google la "warung lontong Kg.Jawa". Memang ada la org review pasal kedai dan lokasinya dekat dgn sekolah. Tapi xde gambar pon.

So, kita pun buka waze dgn confident nya terus navigate Sekolah Rendah Kg Jawa. Bila reached that area nampak satu kedai ramai org bertentang sekolah, terus cari parking & masuk. I ordered Lontong kat atas tu, Hafiy minta Nasi Lemak (pastu menyesal x order Soto bila rasa abang punya sedap) & Haziq makan Bihun Soto dgn begedil.

I pon hairan apa yg best sgt mkn kat sini ... hehe. Tapi orang memang ramai, susah nak cari tempat duduk. The lontong so-so aje, kuah mmg pekat tapi isi dlm xde pon ... sedih I, ingat ada la byk tempe, tahu, suhun & isi-isi lodeh yg sewaktunya ... tapi yg I jumpa tempe cenonet jer, jari kelingking ni pon besar lagi tau. Frust ...


Soto boleh tahan la, kuah x pekat & tak cair ... xrasa rempah soto pon ... tapi sedap la juga. Tu yang Hafiy menyesal makan Nasi Lemak. Haha ...

The begedil, out betul lah ... garam pon x rasa. I tertanya-tanya .. apa la yg kwn2 laki I asyikkan sgt nak mai sini ... mmm ... or may be, not my day that day? Tukang masak sakit tekak kot? Or the usual tukang masak sakit, org lain yg masak?


Lastly I tried their satay paru & satay sotong, dan juga tempe goreng ... sbb yg ni pon famous diperkatakan among my hubs punya rakan sekerja. Well ... satay paru tu ada satu bau yg I xsuka ... me dont like the smell & taste ;(  Tempe goreng tu ok la, I had it with sambal cili kicap ... tapi again, I kecewa ... sambal tu xde kick lah, mcm ada yg kurang, xrasa kicap, xrasa masin, err ... xcukup rasa. My stomach was full tapi kenyang ... faham ke maksud tu?

Anyway, lain orang ... lain tekaknya kan, lain citarasa ... siapa yg sampai Segamat, kalau teringin nak breakfast lontong ... boleh la cuba & nilai sendiri ye ;)
 

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…