Thursday, June 19, 2014

Lontong Kg Jawa, Segamat


Dah lama I x share food review, kan. Ada quite a few gak in my list, dah berkurun gak la tu pergi try ... hehe. Tapi kali ni biar I share the recent one lah ye. Masa ikut my hubs gi Segamat sempat try kedai lontong ni, nama kedai xde tapi lokasi nya tu bertentang Sekolah Kebangsaan Kg. Jawa. 

Dah lama nak cuba baru kali ni la dapat sbb selalu dok dengar his office mate yg dr KL kalau ada keje kat Segamat mesti nak singgah breakfast sini. Actually cik abang I tu pon xpernah jejak kedai ni, so bila I tanya dia kata xtahu cuma bg clue kedai tu dekat dgn sekolah & dekat Kg. Jawa. I pon buka Ipad & google la "warung lontong Kg.Jawa". Memang ada la org review pasal kedai dan lokasinya dekat dgn sekolah. Tapi xde gambar pon.

So, kita pun buka waze dgn confident nya terus navigate Sekolah Rendah Kg Jawa. Bila reached that area nampak satu kedai ramai org bertentang sekolah, terus cari parking & masuk. I ordered Lontong kat atas tu, Hafiy minta Nasi Lemak (pastu menyesal x order Soto bila rasa abang punya sedap) & Haziq makan Bihun Soto dgn begedil.

I pon hairan apa yg best sgt mkn kat sini ... hehe. Tapi orang memang ramai, susah nak cari tempat duduk. The lontong so-so aje, kuah mmg pekat tapi isi dlm xde pon ... sedih I, ingat ada la byk tempe, tahu, suhun & isi-isi lodeh yg sewaktunya ... tapi yg I jumpa tempe cenonet jer, jari kelingking ni pon besar lagi tau. Frust ...


Soto boleh tahan la, kuah x pekat & tak cair ... xrasa rempah soto pon ... tapi sedap la juga. Tu yang Hafiy menyesal makan Nasi Lemak. Haha ...

The begedil, out betul lah ... garam pon x rasa. I tertanya-tanya .. apa la yg kwn2 laki I asyikkan sgt nak mai sini ... mmm ... or may be, not my day that day? Tukang masak sakit tekak kot? Or the usual tukang masak sakit, org lain yg masak?


Lastly I tried their satay paru & satay sotong, dan juga tempe goreng ... sbb yg ni pon famous diperkatakan among my hubs punya rakan sekerja. Well ... satay paru tu ada satu bau yg I xsuka ... me dont like the smell & taste ;(  Tempe goreng tu ok la, I had it with sambal cili kicap ... tapi again, I kecewa ... sambal tu xde kick lah, mcm ada yg kurang, xrasa kicap, xrasa masin, err ... xcukup rasa. My stomach was full tapi kenyang ... faham ke maksud tu?

Anyway, lain orang ... lain tekaknya kan, lain citarasa ... siapa yg sampai Segamat, kalau teringin nak breakfast lontong ... boleh la cuba & nilai sendiri ye ;)
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...