Skip to main content

Lontong Singapura, Pekan Masjid Tanah


Cerita lontong lagi nampaknya ni. Maaf lah kalau boring. Saya dlm "Misi mencari lontong yg sedap" or my friend kata, Raya sebelum puasa ... haha .. gara-gara hari tu xpuas hati kan. Lontong ni nampak lagi sedap, kan dr yg kat bawah tu? ;) 

I balik kg last week, jengah my nenek & tido kat kampung.  The next morning my cousin yg ni, whatsapp tanya "nak breakie lontong Spore sedap x? Famous in Masjid Tanah ni, kat fb ramai yg kata sedap so kena cepat la, org kata pukul 9am dah habis".  Akak pon tergoda, menggelupur bangun tau ... terus la kejutkan my laki & anak-anak2. Then pergi tanya cik Tom, anak my Indok kat rumah sebelah .. nak ikut ke x.

By 8am kami dah sampai simpang (which is Pekan Masjid Tanah tu, tp my family mmg refer tempat ni as simpang). Jumpa Deeda kat sana dgn anak dia (Cik Mermaid Pinky bangun pagi la that day sbb nak breakfast sama weols). Si Deeda ni pon xpernah try lagi this place, jadi lepas dah park kereta masing-masing kami pon mencari la kedai lontong tu yg dikatakan kat fb bertentang kedai ayamas. Bila dah nak menghampiri kedai ayamas tu, masing-masing macam dah cuak je dan tertanya-tanya ... sudah ... kedai dia tutup ke hari ni? Sbb nampak lengang sangat ... isyy ... takkan kedai yg dikatakan sedap ni xde orang ... bila sampai tgk kat roller shutter nampak la waktu operasi dia 8.30am - 12.30am.


Adoiii ... sabar je la ... apa nak buat setengah jam ni? Takkan nak balik? Nak xnak, kami round la pasar tani kat depan tu. Cik Mermaid Pinky baju pink tu beli la kuih lapis sbb kuih tu colour pink, I lak beli pokok 2 pasu dan sekeping murtabak sbb berkenan tgk murtabak tu cantik je rupa dia 4segi, org tu buat guna acuan.


Ni salah satu pokok yang I beli tu, Deeda kata pucat je ... macam sakit ... haha ... memang spesis dia macam ni lah.

Dah habis ronda jam baru pukul 8.20am. Kedai xbuka-buka lagi. We all melangut je la tepi longkang tu haa, sempat alih keta pulak lagi sementara tunggu kedai buka.


Bila kedai buka je terus meluru duduk, dah longoh mencangkung tepi longkang tadi. Terus order Lontong, Nasi Kukus Ayam Berempah & Soto. Cik Mermaid Pinky pulak minum air bandung. Eeii ... fanatik pink betul budak ni. Nasi Kukus & ayam tu biasa-biasa aje. Soto dia sedap (lupa lak nak snap sbb perut dh lapar), tapi begedilnya ... sedap lagi yg kami buat kat rumah ;)

Lontong dia sedap, ada paru goreng, isi-isi lodeh mcm tempe, sengkuang, kacang, tahu, kobis & suhun semua ada, just nice kuah nya pon xterlalu pekat or cair. Ada letak sambal kelapa juga. Ini baru la betul, lontong. Untuk harga RM4.50 semangkuk, I am very happy with the taste, kalau teringin nak makan lontong ala-ala kat rumah tapi malas nak buat, boleh la lepas kempunan kat sini. Even lontong kat Cafe Mak Jah, Ampang Jaya tu pun x sesedap & complete macam yg ni. Yeayy ... my craving for lontong sudah terlaksana akhirnya ... alhamdulillah.


Lepas breakfast cik Mermaid ni ikut balik rumah nekyang. Nak main dgn Hafiy & Haziq katanya. Oh ye, kami semua panggil dia mermaid sbb dia kata diri dia si mermaid karakter kartun Disney.

Lepas boring main dgn abang-abang, dia ikut my Indok balik rumah. Belek album kawin Indok, terus cakap inai kat jari dia dah habis. Nak pakai inai. I pon tolong la pakai kan ... dia suka je, until I gi lukis atas tangan ... lepas dah siap dia dok merungut & sorok2 tangan kat belakang ... muncungkan mulut & merungut ... "nanti mama marah, mama xbagi pakai kat tangan ... kat sini (jari) xpe ... nanti mama marah hana"  ... muka xpuas hati je ... suruh basuh inai kat tgn tu. Adoii ... pening kepala we all nak layankan dia psl inai tu sementara tunggu mama dia dtg ... 

Comments

  1. assalam ain, lontong spore memang letak serunding kelapa + sambal tumis..hubby akak memang suka makan lontong dgn paru goreng..kalau tak ada paru ayam goreng pun sedap juga..samalah macam akak kalau bagedil suka yg buat sendiri.. kalau yg kedai normally they used instant bagedil..not nice..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo patut la nenek sedara yg penah dok bukit timah kalau bikin lontong, macam gini gayanya. Memang sedap ada those condiments kan

      Delete
  2. hahahaha..glamer i, masuk blog ni hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... teringat lak nk mkn lontong ni lagi

      Delete
  3. dalam gambar..bunga tu nmpk cantik pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik la bunga tu, ko je xreti appreciate aritu

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…