Skip to main content

Lontong Singapura, Pekan Masjid Tanah


Cerita lontong lagi nampaknya ni. Maaf lah kalau boring. Saya dlm "Misi mencari lontong yg sedap" or my friend kata, Raya sebelum puasa ... haha .. gara-gara hari tu xpuas hati kan. Lontong ni nampak lagi sedap, kan dr yg kat bawah tu? ;) 

I balik kg last week, jengah my nenek & tido kat kampung.  The next morning my cousin yg ni, whatsapp tanya "nak breakie lontong Spore sedap x? Famous in Masjid Tanah ni, kat fb ramai yg kata sedap so kena cepat la, org kata pukul 9am dah habis".  Akak pon tergoda, menggelupur bangun tau ... terus la kejutkan my laki & anak-anak2. Then pergi tanya cik Tom, anak my Indok kat rumah sebelah .. nak ikut ke x.

By 8am kami dah sampai simpang (which is Pekan Masjid Tanah tu, tp my family mmg refer tempat ni as simpang). Jumpa Deeda kat sana dgn anak dia (Cik Mermaid Pinky bangun pagi la that day sbb nak breakfast sama weols). Si Deeda ni pon xpernah try lagi this place, jadi lepas dah park kereta masing-masing kami pon mencari la kedai lontong tu yg dikatakan kat fb bertentang kedai ayamas. Bila dah nak menghampiri kedai ayamas tu, masing-masing macam dah cuak je dan tertanya-tanya ... sudah ... kedai dia tutup ke hari ni? Sbb nampak lengang sangat ... isyy ... takkan kedai yg dikatakan sedap ni xde orang ... bila sampai tgk kat roller shutter nampak la waktu operasi dia 8.30am - 12.30am.


Adoiii ... sabar je la ... apa nak buat setengah jam ni? Takkan nak balik? Nak xnak, kami round la pasar tani kat depan tu. Cik Mermaid Pinky baju pink tu beli la kuih lapis sbb kuih tu colour pink, I lak beli pokok 2 pasu dan sekeping murtabak sbb berkenan tgk murtabak tu cantik je rupa dia 4segi, org tu buat guna acuan.


Ni salah satu pokok yang I beli tu, Deeda kata pucat je ... macam sakit ... haha ... memang spesis dia macam ni lah.

Dah habis ronda jam baru pukul 8.20am. Kedai xbuka-buka lagi. We all melangut je la tepi longkang tu haa, sempat alih keta pulak lagi sementara tunggu kedai buka.


Bila kedai buka je terus meluru duduk, dah longoh mencangkung tepi longkang tadi. Terus order Lontong, Nasi Kukus Ayam Berempah & Soto. Cik Mermaid Pinky pulak minum air bandung. Eeii ... fanatik pink betul budak ni. Nasi Kukus & ayam tu biasa-biasa aje. Soto dia sedap (lupa lak nak snap sbb perut dh lapar), tapi begedilnya ... sedap lagi yg kami buat kat rumah ;)

Lontong dia sedap, ada paru goreng, isi-isi lodeh mcm tempe, sengkuang, kacang, tahu, kobis & suhun semua ada, just nice kuah nya pon xterlalu pekat or cair. Ada letak sambal kelapa juga. Ini baru la betul, lontong. Untuk harga RM4.50 semangkuk, I am very happy with the taste, kalau teringin nak makan lontong ala-ala kat rumah tapi malas nak buat, boleh la lepas kempunan kat sini. Even lontong kat Cafe Mak Jah, Ampang Jaya tu pun x sesedap & complete macam yg ni. Yeayy ... my craving for lontong sudah terlaksana akhirnya ... alhamdulillah.


Lepas breakfast cik Mermaid ni ikut balik rumah nekyang. Nak main dgn Hafiy & Haziq katanya. Oh ye, kami semua panggil dia mermaid sbb dia kata diri dia si mermaid karakter kartun Disney.

Lepas boring main dgn abang-abang, dia ikut my Indok balik rumah. Belek album kawin Indok, terus cakap inai kat jari dia dah habis. Nak pakai inai. I pon tolong la pakai kan ... dia suka je, until I gi lukis atas tangan ... lepas dah siap dia dok merungut & sorok2 tangan kat belakang ... muncungkan mulut & merungut ... "nanti mama marah, mama xbagi pakai kat tangan ... kat sini (jari) xpe ... nanti mama marah hana"  ... muka xpuas hati je ... suruh basuh inai kat tgn tu. Adoii ... pening kepala we all nak layankan dia psl inai tu sementara tunggu mama dia dtg ... 

Comments

  1. assalam ain, lontong spore memang letak serunding kelapa + sambal tumis..hubby akak memang suka makan lontong dgn paru goreng..kalau tak ada paru ayam goreng pun sedap juga..samalah macam akak kalau bagedil suka yg buat sendiri.. kalau yg kedai normally they used instant bagedil..not nice..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo patut la nenek sedara yg penah dok bukit timah kalau bikin lontong, macam gini gayanya. Memang sedap ada those condiments kan

      Delete
  2. hahahaha..glamer i, masuk blog ni hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... teringat lak nk mkn lontong ni lagi

      Delete
  3. dalam gambar..bunga tu nmpk cantik pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik la bunga tu, ko je xreti appreciate aritu

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering) Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Jus Kurma Bersusu ... I'm Lovin' It

Assalamualaikum & warm welcome to sweetthots (^__^) ...
Before I continue, here's a daily reminders of the day ...

-Daily Reminders-الله
Watch your thoughts, they become words. Watch your words, they become actions. Watch your actions, they become habits. Watch your habits, they become character. Watch your character, it may determine your final destination!
Hari ni nak share this one drink yg tengah hot di dapur sweetthots. It's such a pleasing breakfast treat! Seisi rumah kami tgh dilanda demam Jus Kurma Bersusu ni. Hampir terlupa suatu ketika pernah buat this juicehere until last few weeks my colleague Fiza tanya I tentang resepi puding yg pernah I cuba. Masa belek-belek my own blog, ternampak ni ... terus dah teringat-ingat and I just love to prepare this drink for the kids sbb without much forces I berjaya buat depa makan kurma, minum susu & makan madu !! Alhamdulillah ... And that's the reason I'm telling you ... I'M LOVIN' IT ...to bits …

Almaeda Restaurant @ Ayer@8 Precint 8, Putrajaya

Dah lama x share pasal tempat-tempat makan. So hari ni I nak share new eateries in Putrajaya. Quite interesting place walau pun masih banyak kedai-kedai yg kosong. Antara yg I nampak hari tu (xsempat nak round sebab nak cepat pon ye, dah nak kejar maghrib pon ye) ada Fuel Shack, Hot & Relax dan Teh Tarik Place.
That day bila diumumkan anak-anak UPSR kena resit paper BI pulak tu, I pon bagitau hubs nak try makanan kat Ayer8, Putrajaya yg xjumpa the day before. Untuk memujuk hatinya yg lara tu kan ... Sensitif bebenor ... dok tangkap leleh je dalam kereta. Kami actually stayed 2 nights kat Hotel Pullman sebab my hubs ada training kat situ. Tapi pagi-pagi menderas la balik Ampang, nak hantar Haziq ke sekolah. Nasib baik exam start 8.15am & we all sampai around 7.15 - 7.20am mcm tu. 
Bila kat Putrajaya, mcm buntu je bab-bab makan ni. Lemau lak bila mikir nak makan kat Alamanda so I tanya member2 kat group whatsapp. Kak Long kawasan suggested this restaurant. Roti Giant & kamb…

Kuih Keria 'International' Haji Jalil @ Limbongan

Kalau dah sampai area Klebang ni, harus lah singgah kedai Tuan Haji Jalil yang dah cukup terkenal kat Melaka dan 1 Malaya ni. Tempatnya di Limbongan - Klebang Kechil, Melaka. Kat tepi jalan je, tapi hari tu excited sgt ... lupa nak ambil gambar lokasi. U ols bayangkan je la ... out of 5 visits, kali ke 5 okeh baru I dapat merasa kuih ni sbb tiap-tiap kali pergi asyik habis. Yang I dapat tengok, dulang kuih je ... huhu. 
Nak lepaskan kempunan datang jauh-jauh dari masjid tanah, kami makan ler laksa. Tapi, SERIOUSLY ... laksa Haji Jalil memang TERBAIK lah, antara laksa yg tersedap I pernah makan. Trust me, no regret. Kalau tengok orang-orang yang datang membeli kat sini kan, rata-ratanya mesti order laksa gak. Sama laku dengan kuih keria dia lah ... kalau x, xde la Haji Jalil masak kuah laksa seperiuk besar .. entah-entah beberapa periuk besar ;). So kalau u all sampai sini, jangan lupa cuba laksa juga. Gerenti x menyesal punya. Cukup rasa ikan, masam masinnya ... pendek kata secukup r…

Nasi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock

Orang kata untung keje kat area MV nih ... tapi bagi kitorg yg dah dekat 3 tahun opis pindah kat sini, dah buntu dah mikir menu lunch. Kalau dapat pekena Nasi AYam Kunyit Mat Rock kat atas ni, sedapnyaa...

Huhu ... mana nak gagau kat area opis ni. Orang yg pernah merasa mesti tengok gambar ni kecoq air liuq ..  terbayang ayam goreng yg sedap panas2 bersalut dgn sambal macam sambal belacan siam berserta potongan kacang panjang dan bawang holland .. agak menyengat la pedas dia tapi memang sedap. Cukup membuka selera dan memang boleh teringat-ingat. Kicap ada disediakan jika nak. Harga pon berpatutan.
Kita pon mula terpikat, hasil hasutan Kucing Oren nan gumukkss itew .. sila lihat entri dia yg ni. Gambar i ni lagi tangkap leleh kan, kan .. haha .. Memang dah lama menyimpan hajat nak makan since baca entri dia. But time I makan ni, berlaku secara kebetulan jer 2 bulan lepas. Pergi klinik area Jln TAR, macam buntu lak tetiba nak makan apa sbb lalok kena jab ala2 penangih dadah tgh high .…

Kuih Buah Rotan

Kuih yang dah lama dibuat, baru sekarang nak tayang ;) Buat ni pun sebab hafiy request .. at last tak dimakannya pun sbb mummy nya ni goreng x rangup ler pulak. Isy... masalah yg serupa dgn ros kat jepun nun. Selain dipanggil buah rotan, ada gak yg menggelar kuih ni, kuih redan or kuih bijan. That day puas I google resepi ni & at last terjumpa kat rumah ros jintan manis ;) Rasanya memang sedap dah ... cuma part goreng tu ada fail sket la. Al-maklum la buat pun masa bulan puasa, bila tengok dah perang je terus angkat. Boleh goreng semula untuk merangupkannya ^_^
Buah Rotan
(Sumber: mesra.net oleh Fatimah Isa)

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecai…