Skip to main content

Chicken Macaroni Au Gratin


Enuff of cerita lontong ye. Ni menu dinner semalam. Asyik dok makan kat kedai sampai dah buntu nak makan apa, teringat pulak dah lama x masak pasta for the kids. Tu yang masuk dapur terus rebus macaroni. Actually rasa nak makan penne tapi no stok in my dapur ... huhu

Nama dish sikit punya glamour bunyinya kan ... mamma mia italia sangat ... kalau di Jepun, mereka menyebutnya sebagai Guratan ... but it's basically baked macaroni with Bechamel Sauce a.k.a White Sauce aje ... haha.

Topping tu kalau brown sket lagi baru best, tapi I mengejar masa dik non ... terkejar-kejarkan time budak-budak nak pi tuisyen ... nampak cheese dah melt semua, terus tutup api oven. Dish macam ni memang all time favourite the boys, dah makan kat rumah pon ... Hafiy siap bawa bekal pulak utk makan masa break kat tempat tuisyen. Seronok nak makan dgn kawan-kawan.

CHICKEN MACARONI AU GRATIN
ain@my-sweetthots.blogspot.com

300g macaroni - direbus al-dente
1 batang sosej ayam jumbo - dihiris kecil
2 keping chicken meatloaf - dihiris kecil
6 biji button mushroom - dihiris kecil
1/2 labu bawang Holland - didadu halus
2 ulas bawang putih - didadu halus
Serbuk black pepper
1/2 kiub ayam
Sedikit olive oil
Sedikit air
Garam

Panaskan olive oil. Tumis bawang Holland dan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan sosej dan meatloaf, gaul rata dan biarkan sebentar.
Masukkan button mushroom dan kacau lagi.
Perasakan dengan sedikit garam, serbuk black pepper dan kiub ayam.
Masukkan sedikit air dan biarkan sebentar.
Akhir sekali masukkan macaroni yg dah direbus terlebih dahulu, gaul rata dan sesuaikan rasa. Matikan api dan masukkan macaroni ke dalam casserole atau oven proof dishware.
Tuangkan white sauce dan taburkan cheddar cheese di atasnya.
Bakar di dalam oven dengan suhu 180 degree selama 20 minit atau sehingga topping kelihatan  perang.

 
Bechamel / White Sauce:

600ml fresh milk
3 tb tepung gandum
2 tb butter
Sedikit serbuk black pepper & white pepper
1/2 kiub ayam
Garam secukup rasa

Panaskan butter dan masukkan tepung. Kacau rata sampai brown sikit dan masukkan fresh milk, serbuk black pepper, white pepper, kiub ayam dan garam. Kacau sehingga semuanya sebati dan mendidih. Seimbangkan rasa, tutup api.


Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…