Monday, August 11, 2014

Ayam Masak Merah


Menu iftar Ramadhan hari tu. Err .. gambar tu dah xnampak ayam ye sebab snap dalam kereta, on the way nak ke rumah mak. Kalau bukan bulan puasa, macam tak berapa nak pandang je lauk ayam masak merah ni sebab ni kira menu wajib mostly kenduri kahwin. Tapi masa puasa hari tu terasa-rasa sangat nak makan. Memang gatal sungguh kan, tekak ni. I selalu masak lauk ni ikut sedap rasa je jadi sukatan kat bawah tu lebih kurang lah ye. My secret bagi rasa lauk ni kebabom adalah dgn menambah sedikit santan or susu cair pada kuah tu ;) Cubalah, memang beri kelainan & terangkat tau.

AYAM MASAK MERAH
(ain@my-sweetthots.blogspot.com)

1 ekor ayam
Serbuk kunyit
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
10 - 12 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
3 sudu besar cili kisar
1 biji tomato (dibelah 4)
1/2 - 3/4 cawan sos tomato
Sedikit sos tiram - optional, anggaran 1 sudu besar
Sedikit air
1/3 cawan santan/susu cair
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Gaul garam dan kunyit pada ayam. Kemudian goreng sehingga hampir masak.
Tumis bahan-bahan kisar dan serai sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar.
Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sos tomato & sos tiram jika suka. Tambah sedikit air.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul sekata.
Masukkan bawang besar yang telah dihiris. Biarkan mendidih 3-4 minit.
Akhir sekali masukkan sedikit santan/susu cair. Masak sebentar dan tutup api.
Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...