Skip to main content

Ayam Masak Merah


Menu iftar Ramadhan hari tu. Err .. gambar tu dah xnampak ayam ye sebab snap dalam kereta, on the way nak ke rumah mak. Kalau bukan bulan puasa, macam tak berapa nak pandang je lauk ayam masak merah ni sebab ni kira menu wajib mostly kenduri kahwin. Tapi masa puasa hari tu terasa-rasa sangat nak makan. Memang gatal sungguh kan, tekak ni. I selalu masak lauk ni ikut sedap rasa je jadi sukatan kat bawah tu lebih kurang lah ye. My secret bagi rasa lauk ni kebabom adalah dgn menambah sedikit santan or susu cair pada kuah tu ;) Cubalah, memang beri kelainan & terangkat tau.

AYAM MASAK MERAH
(ain@my-sweetthots.blogspot.com)

1 ekor ayam
Serbuk kunyit
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
10 - 12 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
3 sudu besar cili kisar
1 biji tomato (dibelah 4)
1/2 - 3/4 cawan sos tomato
Sedikit sos tiram - optional, anggaran 1 sudu besar
Sedikit air
1/3 cawan santan/susu cair
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Gaul garam dan kunyit pada ayam. Kemudian goreng sehingga hampir masak.
Tumis bahan-bahan kisar dan serai sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar.
Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sos tomato & sos tiram jika suka. Tambah sedikit air.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul sekata.
Masukkan bawang besar yang telah dihiris. Biarkan mendidih 3-4 minit.
Akhir sekali masukkan sedikit santan/susu cair. Masak sebentar dan tutup api.
Siap untuk dihidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…