Skip to main content

Berries Mascarpone Cheese Tart


After been craving for fruit tart for weeks ...last week baru la datang rajinnya nak menge'tart'. Tu pon dok tunda dari sehari ke sehari .. the strawberries & blueberries i bought pon dah xberapa fresh, tu yang terus kayuh laju-laju ;) Ni pon terasa nak makan lagi la pulak bila tenung2 gambar ni ... huhu. Untuk kulit tart, I cuba the sweet shortcrust pastry shared by the kitchenguardian
Fillingnya pulak at first nak follow yg dia share juga or buat custard filling je, tapi teringat lak ada filling mascarpone cheese dlm fridge. Jadi guna yang tu je lah.


SWEET SHORTCRUST PASTRY

1 1/2 cup APF sifted
125g cold butter chopped
1/2 cup icing sugar
3 yolks
2 tsp vanilla
1 tbsp iced water

Rub butter with flour until crumbs were formed. Add icing sugar. Rub in the yolks one by one and vanilla and lightly knead to form a dough. Pressed the dough into tart tin, and let in chill in the fridge and heat the oven at 170C. When ready, stick the tart in the oven and turn on the timer for 25 minutes.


** I used 20 inch tart pan, jadi ada berbaki tepung tu, I buat dlm acuan tart yg kecik-kecik macam yg ni. 

Resepi filling ni xberapa nak ingat sukatannya, main agak-agak je.



MASCARPONE CHEESE FILLING
ain@my-sweetthots.blogspot.com

1 bahagian butter
3 bahagian cream cheese
2 - 3 sudu gula kastor
Sedikit jus lemon & parutan kulit lemon

Whisk butter dgn cream cheese dan gula hingga sebati. Masukkan parutan kulit lemon & jusnya. Gaul lagi sehingga sebati. Sedia untuk digunakan.

Nak assemble tart ni senang je, letak filling tu, tabur la apa buah-buah yg suka. Kalau suka coklat, boleh parut sikit kepingan coklat kat atasnya. Siap untuk dimakan, tapi kalau masukkan dalam fridge bagi sejuk kejap lagi sedap ... nyumm! 


Ada juga yg I intikan dengan nutella sbb filling mascarpone xcukup.

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…