Wednesday, August 27, 2014

Berries Mascarpone Cheese Tart


After been craving for fruit tart for weeks ...last week baru la datang rajinnya nak menge'tart'. Tu pon dok tunda dari sehari ke sehari .. the strawberries & blueberries i bought pon dah xberapa fresh, tu yang terus kayuh laju-laju ;) Ni pon terasa nak makan lagi la pulak bila tenung2 gambar ni ... huhu. Untuk kulit tart, I cuba the sweet shortcrust pastry shared by the kitchenguardian
Fillingnya pulak at first nak follow yg dia share juga or buat custard filling je, tapi teringat lak ada filling mascarpone cheese dlm fridge. Jadi guna yang tu je lah.


SWEET SHORTCRUST PASTRY

1 1/2 cup APF sifted
125g cold butter chopped
1/2 cup icing sugar
3 yolks
2 tsp vanilla
1 tbsp iced water

Rub butter with flour until crumbs were formed. Add icing sugar. Rub in the yolks one by one and vanilla and lightly knead to form a dough. Pressed the dough into tart tin, and let in chill in the fridge and heat the oven at 170C. When ready, stick the tart in the oven and turn on the timer for 25 minutes.


** I used 20 inch tart pan, jadi ada berbaki tepung tu, I buat dlm acuan tart yg kecik-kecik macam yg ni. 

Resepi filling ni xberapa nak ingat sukatannya, main agak-agak je.



MASCARPONE CHEESE FILLING
ain@my-sweetthots.blogspot.com

1 bahagian butter
3 bahagian cream cheese
2 - 3 sudu gula kastor
Sedikit jus lemon & parutan kulit lemon

Whisk butter dgn cream cheese dan gula hingga sebati. Masukkan parutan kulit lemon & jusnya. Gaul lagi sehingga sebati. Sedia untuk digunakan.

Nak assemble tart ni senang je, letak filling tu, tabur la apa buah-buah yg suka. Kalau suka coklat, boleh parut sikit kepingan coklat kat atasnya. Siap untuk dimakan, tapi kalau masukkan dalam fridge bagi sejuk kejap lagi sedap ... nyumm! 


Ada juga yg I intikan dengan nutella sbb filling mascarpone xcukup.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...