Wednesday, August 27, 2014

Siakap Stim Sos Plum


Haaa ... ni lauk yang kita matched kan dgn kerabu kat bawah tu. Baru nak enter frame ;) My hubs & sons memang suka sangat siakap stim. Untuk ikan stim macam ni, resepi I sempoi je. Sayur-sayurannya pon tengok la apa yg ada kat rumah. Ni pon asalnya nak stim letak sikit sos tiram, tapi sebab dah habis I tukar la dgn sos plum. Kalau guna sos tiram pon sama je macam kat bawah ye, cuma xletak la sampai 3 sudu tu, sikit je sbb xnak rasa sos tiram tu cover rasa masam manis ikan & jus limau, mungkin sesudu or 1 1/2 sudu bergantung byk mana kuah yg I nak. Ikan stim ni sedap dimakan terus selepas dimasak, jadi kukus lah betul-betul sebelum nak makan. Biasanya untuk ikan bersaiz sederhana, dalam 1/2 jam dah masak.

SIAKAP STIM SOS PLUM
(ain@my-sweetthots.blogspotcom)

1 ekor ikan siakap sederhana besar - bersihkan, lumur garam & susun dalam loyang utk dikukus
Halia 2cm - dihiris
Sebatang serai - dihiris
Cili padi - dihiris
Sedikit daun ketumbar & akarnya - boleh omit jika xsuka, cuci bersih akarnya & masukkan skali ketika mengukus, daun nya dihiris kasar & tabur bila ikan sudah hampir masak
Cendawan
Tomato cherry
Kubis bunga / brokoli
Perahan jus limau nipis
1 - 2 biji asam boi - kalau xde, xyah letak
3 sudu besar sos plum - I guna Life brand
1/2 sudu besar sos ikan - kalau xde, xyah letak
1/2 cawan air
sedikit garam

Kesemua bahan-bahan yang dihiris termasuk akar daun ketumbar (tinggalkan daunnya utk ditabur kemudian) dan sayur-sayuran ditabur keatas ikan yg telah dicuci dan dilumur garam tadi. Bancuhkan sos plum dengan air & sos ikan & sedikit garam, curahkan ke atas ikan. Masukkan juga asam boi. Kukuskan ikan tersebut. Agak-agak dah separuh masak, curahkan perahan jus limau. Kukus lagi sehingga masak & hidangkan ketika masih panas.

No comments:

Post a Comment

Bubur Candil juadah buat tetamu di hari raya

Raya baru baru ni my aunty tetiba kata rasa nak makan bubur ni, maka lepas settle masak lunch terus la gentel tepung buat bubur. Ada tet...