Thursday, September 18, 2014

Kek Karamel Pelangi / Rainbow Caramel Cake


Kek ni kugodek lebih kurang tiga minggu lepas sebab tekak terasa nak makan kek pulok. Asalnya nak buat kek lain tapi tuan tanah kata dia suka makan kek karamel ni lagi dari kek yg I nak buat tu. Somehow sebelum ni tak pernah terasa nak cuba buat kek ni until la dia request ni. Sedap rupanya kek karamel ni, especially kalau dia sejuk, teksturnya memang gebus macam kapas, masuk mulut hilang, masuk mulut hilang ... hehe ... tu yang sekejap je separuh kek dah habis.

Next time buat kena lebihkan sikit lagi bahagian karamelnya, so kasi habis 1 tin susu cair la. Baru lagi syok makan. Thanks a lot pada Kak Ita yang buat step by step dan share banyak tips nak buat kek ni. My first try terus success ... yeahhh ... my only mistake ialah guna 8in cake tin macam yg dicadangkan. Mungkin tersalah tulis di situ. Jadi sebab terlebih muatan kek I tu merekah, tu yg x boleh tayang whole cake kat sini ... Actually masa dok tuang adunan dlm tin kek tu dah notis benda ni nak jadi, tapi nak cepat xkuasa nak buat caramel nya tu plus nak cepat sudah, I sumbat gak dlm tin tu ... haha ... padan muka sendiri ... 


KEK KARAMEL
Resepi : Munirah Baharum

Gula Hangus: 
2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc. I guna 9 inci
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan. Biar gula sejuk. 
Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras. Ketepikan

Bahan Karamel
1/2 tin susu cair - yg ni I buat 3/4 tin, next time nak buat 1 tin
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )


Adunan Kek Bahan 1:
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2:
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna. Ketepikan.

Merinque:
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi. Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu. Lorekkan atas adunan dengan lidi.


Panaskan oven terlebih dahulu. Panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven tukar pada suhu 160C. Gunakan api bawah sahaja. 

Kaedah Steam Bath :
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...