Skip to main content

Umai Cafe @ Precint 2, Putrajaya

Another eatery that I tried masa I stayed kat Putrajaya hari tu ialah Umai Cafe ni. Terjumpa secara kebetulan sbb we xjumpa Ayer@8 tu, tapi memang pernah dengar pasal this cafe dari husband's nephew. Umai Cafe ini terletak di Bangunan Anjung Alaf Baru, presint 2, 62520 Putrajaya, di antara Masjid Sultan Mizan (Masjid Besi) dan Monumen Alaf Baru.


Sebab I puasa hari tu, I pun bercadang nak try menu berat sket tapi the 3 Za'aim dah order nasi lak. Tanya waiter, dia suggest Kuey Teow Kungfu ni. Not bad, boleh tahan sedap. 


Hafiy had Nasi Goreng Umai, ada ayam goreng kunyit served dgn nasi tu. Boleh tahan sedap, makan dgn sambal belacannya yg sedap tu.


Haziq pula makan Nasi Goreng Padprik, boleh tahan gak rasanya.


 ... and hubs had Nasi Goreng Sardin Petai, yang ni biasa-biasa je, xrasa sardin pun, tak brp nak recommend.


I order gak lempeng sebab terliur sgt nak makan. Memang recommended lempeng ni. Sedap. Ada banyak lagi menu yg nampak best kat Umai Cafe ni. Next time sesat Putrajaya boleh cuba pulak. Harga pun memang berpatutan, food kat atas ni plus 4 air cost us RM38.50. Ok la, kan. 

UmaiCafe | the lake cafe Putrajaya
Presint 2, putrajaya, Malaysia
waktu operasi: 9 am - 11 pm setiap hari (waktu tutup akan diberi notis di facebook dan juga blog)

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…