Wednesday, October 1, 2014

Teh Tarik Ala Thai


Lama x mencelah kat sini. This past one week I diduga dgn isu di tempat kerja & Haziq demam denggi. Tu yang sunyi sepi sekejap. He's been warded for almost a week now, alhamdulillah platlet count dah start naik balik, selera makan pon dah ada. 3 orang pengawas peperiksaan dah ready standby kat wad utk tunggu dia resit for UPSR Science & BI that day. Disebabkan his condition was at worst state masa tu, hubs & I setuju dgn doktor not to let him take up the exam. We all redha with Allah's plan for our son, itu lah yg terbaik pada masa tu. 

I learnt about this drink while watching Giada on AFC. Giada buat Thai Iced Tea. Since I xberapa favor minuman berais, I buat versi panas. Hubs, myself & Hafiy just love the taste. Haziq je xminat nak cuba as dia xsuka air panas.

TEH TARIK ALA THAI
Resepi: ain@my-sweetthots.blogspot.com

4 uncang teh / 3 sudu besar teh serbuk
3 cawan air panas
3 biji bunga lawang
>< 3 sudu besar gula pasir
2 cawan susu kotak

Campur kesemua 3 bahan pertama di atas ke dalam periuk. Masak atas api hingga mendidih. Tapiskan air ke dalam teko, masukkan gula pasir & kacau hingga larut. Campurkan susu kotak. Sesuaikan rasa & hidang.

*Jika suka yg sejuk, boleh juga disejukkan terlebih dahulu dalam peti ais sebelum dihidangkan atau masukkan ketulan ais semasa menghidang.



Layan dengan nasi lemak memang heaven lah ;)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...