Monday, February 16, 2015

Brownies Batik Cheese


Tadaaaa ... meh I nak share satu resepi brownies best ... bercakap pasalnya pon dah buat I rasa teringin lagi. Pada hal baru pagi tadi I makan the last kopek. Rupa brownies I ni nampak kurang cun tapi serious sedap sangat rasanya, yum .. yum .. yummehh .. tambah kalau guna coklat bar/cooking choc utk brownies tu ... lagi la terangkatss uols ... kalau x control, mmg sekejap je la licin iols makan ... bahaya woo.

Resepi ni I dapat inspirasi dari #cikkiah kat IG. Masa tengok dia share ... adoi ... xnyempat-nyempat rasa nak cuba. My tamakness ... made me double the recipe, confident giler kan ... haha ..

BROWNIES BATIK CHEESE
Resepi: ain@my-sweetthots.blogspot.com
Inspired by: #cikkiah IG

240g semi sweet chocolate bar/cooking choc/coklat cip - cairkan

Adunan A: Gaul bersama
130g gula
80g minyak
2 biji telur
2 biji kuning telur
1 tsp vanilla essence

Ayakkan bersama bahan-bahan kering berikut:
120g tepung
120g serbuk coklat
3g atau 1/2 sudu teh baking soda
3g atau 1/2 sudu teh garam

Biskut marie secukupnya


Gaul adunan A dgn coklat cair tadi sehingga menghasilkan batter yg berkilat. Masukkan adunan kering & kacau sebati.

Tuangkan sedikit batter ke dlm loyang yg telah digris. Susun kan kepingan biskut marie yg telah dipatah-patahkan di atasnya. Lapiskan semula dengan adunan batter brownies & ulangi proses ini sehingga selesai. Tuangkan adunan cheese ke atas nya & tabur chocolate chip. Bakar dlm oven bersuhu 170C (yg telah dipanaskan terlebih dahulu) selama 15 min, keluarkan loyang & biarkan diluar selama 10 min.Kemudian bakar lagi brownies tersebut selama lebih kurang 15min lagi.


3 comments:

Bubur Candil juadah buat tetamu di hari raya

Raya baru baru ni my aunty tetiba kata rasa nak makan bubur ni, maka lepas settle masak lunch terus la gentel tepung buat bubur. Ada tet...