Monday, February 16, 2015

Brownies Batik Cheese


Tadaaaa ... meh I nak share satu resepi brownies best ... bercakap pasalnya pon dah buat I rasa teringin lagi. Pada hal baru pagi tadi I makan the last kopek. Rupa brownies I ni nampak kurang cun tapi serious sedap sangat rasanya, yum .. yum .. yummehh .. tambah kalau guna coklat bar/cooking choc utk brownies tu ... lagi la terangkatss uols ... kalau x control, mmg sekejap je la licin iols makan ... bahaya woo.

Resepi ni I dapat inspirasi dari #cikkiah kat IG. Masa tengok dia share ... adoi ... xnyempat-nyempat rasa nak cuba. My tamakness ... made me double the recipe, confident giler kan ... haha ..

BROWNIES BATIK CHEESE
Resepi: ain@my-sweetthots.blogspot.com
Inspired by: #cikkiah IG

240g semi sweet chocolate bar/cooking choc/coklat cip - cairkan

Adunan A: Gaul bersama
130g gula
80g minyak
2 biji telur
2 biji kuning telur
1 tsp vanilla essence

Ayakkan bersama bahan-bahan kering berikut:
120g tepung
120g serbuk coklat
3g atau 1/2 sudu teh baking soda
3g atau 1/2 sudu teh garam

Biskut marie secukupnya


Gaul adunan A dgn coklat cair tadi sehingga menghasilkan batter yg berkilat. Masukkan adunan kering & kacau sebati.

Tuangkan sedikit batter ke dlm loyang yg telah digris. Susun kan kepingan biskut marie yg telah dipatah-patahkan di atasnya. Lapiskan semula dengan adunan batter brownies & ulangi proses ini sehingga selesai. Tuangkan adunan cheese ke atas nya & tabur chocolate chip. Bakar dlm oven bersuhu 170C (yg telah dipanaskan terlebih dahulu) selama 15 min, keluarkan loyang & biarkan diluar selama 10 min.Kemudian bakar lagi brownies tersebut selama lebih kurang 15min lagi.


3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...