Thursday, March 19, 2015

Mee Bandung


Mee bandung ni, I buat sebulan lepas. Kes teringat mee bandung tulang rusuk kat pasar pagi bukit indah, ampang tu ... tu yang saja nak buat sempena celebrate birthday Hafiy. Kali ni I cuba resepi dr kak Azie's Kitchen sebab cara & bahan-bahannya agak simple je tapi nampak sangat la tempting ;)

MEE BANDUNG
Sumber: Azie Kitchen


1 bungkus mee kuning
4-6 ekor udang basah
1-2 ekor sotong - potong bulat
50 gm udang kering
1/4 cawan kacang tanah goreng- tumbuk
Sawi
Hirisan daging (tak letak)
Air rebusan daging (guna kiub ayam)
4 biji telur
Gula dan garam
Mee kuning - celur

Bahan Kisar:
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering

Bahan hiasan:
3 keping tauhu goreng - hiris nipis
Bawang goreng
Hirisan cili merah

Limau kasturi/limau nipis

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga cili masak. Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau.

Kemudian masukkan air rebusan daging, kacang, udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan, masukkan gula dan garam secukup rasa.

Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji sebiji. Jangan kacau supaya telur tidak pecah. Biarkan telur masak /separuh masak, ikut suka. Akhir sekali masukkan sawi.

Tutup api. Curahkan kuah di atas mee. Hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau nipis/limau kasturi. Siap untuk dimakan.


Gambar birthday boy xde la pulak, jumpa gambar Haziq je dgn atok dia. Susah nak dapat gambar atok dgn gaya sporting macam ni. Selalunya mesti dia buat-buat x camera ready, xpun muka tu mmg ala-ala xpandang camera ... tapi malam tu, atuk sporting la utk cucu dia ... peace ... tuk ;)

5 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...