Monday, March 21, 2016

Mini Pavlova to satisfy our sweet tooth


There are times yang kita sekeluarga akan asyik kemaruk nak makan dessert ni. Pavlova ni dah a few months back gak buat but this time around I used a different recipe dari I shared before. Bila time kemaruk tu, memang asyik repeat buat la sampai puas baru berhenti ... ehehe .. Walaupun I memang xminat benda-benda manis nih, bila tang pavlova ni memang exceptional lah .. haha

Bila dah lama x update blog ni rasa kekok la nak berceloteh sorang-sorang kat sini .. rasa malu pon ada .. haha. Okey, sebelum I lost the recipe again, baik I keep it here for future reference ... Anyway kali ni I made yang mini, senang nak makan sikit-sikit, berulang-ulang kali ... ;)

PAVLOVA

180g putih telur (lebih kurang 6 biji telur)
285g / 300g castor sugar
1 1/2 tsp distilled vinegar
3/4 tbsp cornflour

Sediakan loyang. Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter anggaran 10cm.
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170C, nanti bila masukkan pavlova turunkan suhu kepada 100 - 120C.

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
Satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut.
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
 

Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan. 
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit (bagi size besar) / 25 - 30 minit (bagi mini pavlova) atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya

Topping:
UHT Whipping Cream
Fresh fruits of your choice - yang masam2 better to balance the sweetness

Whipping cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
 

Yang ni buat a week before the mini ones, masa balik kampung.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...