Thursday, February 25, 2016

Ayam Sambal Bali



Ni pon cerita lama tapi sebelum kejadian roti kat bawah tu. I think 2 weeks before. Aktiviti apa lagi kat kampung kalau bukan masak & masak ;) Setelah tak tahu nak masak apa dengan ayam ni my cousin suggest buat Ayam Sambal Bali yang viral kat fb tahun lepas. Actually ada banyak versi resepi yang dikongsi kat internet but I chose the one yg xberempah. Maaf, sumber asal x la ku ketahui sebab yg share pon xletak reference owner resepi ni, sukatan pon x ada, resepinya ditulis cincai je. Jadi I olah semula supaya senang faham.

Komen I tentang lauk ni .. semua komen sedap .. dah nama masakan Bali, can expect la xberapa pedas tapi ada manis-manis sikit. Resepi yg ni ala-ala ayam sambal yg xpedas diletak kicap manis rasanya. Budak-budak yang ramai kat rumah nenek hari tu pon suka sebab xpedas. Boleh la repeat lagi nanti. Nak buatnya pon senang sangat-sangat, semua bahan yang diguna memang yg biasa ada dalam dapur.

Resepi asal letak belacan, tapi I rasa macam xberapa sesuai ehehe .. maka I xletak.

AYAM SAMBAL BALI

1 ekor ayam - digaul serbuk kunyit & garam - goreng, xperlu garing
1 genggam cili kering - dimesin
6 biji bawang besar    - dimesin
1 labubawang putih    - dimesin
sedikit halia               - dimesin
5 batang serai            - dititik
6 tangkai daun kari
Kicap tamin
3 sudu besar gula - I letak kicap manis, jadi x masukkan gula ni
Garam secukup rasa

Ambil sedikit minyak yang diguna utk menggoreng ayam, tumiskan serai. Masukkan daun kari, biarkan garing sekejap. Then masukkan bahan-bahan yang dimesin, tumis hingga naik bau & garing. Masukkan garam & gula. Tuangkan kicap sesuaikan rasanya. Akhir sekali masukkan ayam goreng tadi. Masak dlm 7 - 10 minit lagi supaya sebati rasanya.

Ada pecal juga hari tu. Pakai pes pecal segera je beli dari kampung member kat Kuala Selangor.

dan Kari Tetel bersama terung .. orang Melaka kan ... xlupa dgn lauk tetel nya .. sedap kita menternak lemak I tell you ... haha

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...