Skip to main content

Ayam Sambal Bali



Ni pon cerita lama tapi sebelum kejadian roti kat bawah tu. I think 2 weeks before. Aktiviti apa lagi kat kampung kalau bukan masak & masak ;) Setelah tak tahu nak masak apa dengan ayam ni my cousin suggest buat Ayam Sambal Bali yang viral kat fb tahun lepas. Actually ada banyak versi resepi yang dikongsi kat internet but I chose the one yg xberempah. Maaf, sumber asal x la ku ketahui sebab yg share pon xletak reference owner resepi ni, sukatan pon x ada, resepinya ditulis cincai je. Jadi I olah semula supaya senang faham.

Komen I tentang lauk ni .. semua komen sedap .. dah nama masakan Bali, can expect la xberapa pedas tapi ada manis-manis sikit. Resepi yg ni ala-ala ayam sambal yg xpedas diletak kicap manis rasanya. Budak-budak yang ramai kat rumah nenek hari tu pon suka sebab xpedas. Boleh la repeat lagi nanti. Nak buatnya pon senang sangat-sangat, semua bahan yang diguna memang yg biasa ada dalam dapur.

Resepi asal letak belacan, tapi I rasa macam xberapa sesuai ehehe .. maka I xletak.

AYAM SAMBAL BALI

1 ekor ayam - digaul serbuk kunyit & garam - goreng, xperlu garing
1 genggam cili kering - dimesin
6 biji bawang besar    - dimesin
1 labubawang putih    - dimesin
sedikit halia               - dimesin
5 batang serai            - dititik
6 tangkai daun kari
Kicap tamin
3 sudu besar gula - I letak kicap manis, jadi x masukkan gula ni
Garam secukup rasa

Ambil sedikit minyak yang diguna utk menggoreng ayam, tumiskan serai. Masukkan daun kari, biarkan garing sekejap. Then masukkan bahan-bahan yang dimesin, tumis hingga naik bau & garing. Masukkan garam & gula. Tuangkan kicap sesuaikan rasanya. Akhir sekali masukkan ayam goreng tadi. Masak dlm 7 - 10 minit lagi supaya sebati rasanya.

Ada pecal juga hari tu. Pakai pes pecal segera je beli dari kampung member kat Kuala Selangor.

dan Kari Tetel bersama terung .. orang Melaka kan ... xlupa dgn lauk tetel nya .. sedap kita menternak lemak I tell you ... haha

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…