Friday, February 10, 2017

Macaroni with Garlic and Basil


Dah lama juga teringin nak buat spaghetti with pesto ... tapi terlampau rajinnn sgtt, tu yang tak terbuat-buat ... ehehe ... Last few weeks my friend dok promote kesedapan resepi ni yang dia 1st time cuba. Terus terpanggil nak buat minggu ni for dinner anak bujang. Alhamdulillah, Haziq loves it! 

Bila time buat hari tu tak beli spaghetti pon sbb confident je kat rumah ada stok. Sekali, yilek daaa ... sebab dh meronta-ronta sangat anak tekak ni nak makan, macaroni pon jadi la.

Untuk yang nak mencuba ... here's the recipe ...


MACARONI WITH GARLIC & BASIL
Source: Cik Sar

Ingredients:
1 packet uncooked macaroni
Extra-virgin olive oil - for blend
Olive oil - for saute
2 tbsp butter
4 cloves garlic, peeled
1 packet fresh basil, wash and dry
Parmesan cheese (cut off a chunk about 2cm from a rectangular packet)
1 packet brown mushrooms
A handful of pine nuts
Salt and pepper to taste


Blend the ingredients above to a runny paste (add more olive oil if necessary) add in the parmesan towards the end so you have bigger bits of the cheese.

Saute sliced fresh brown mushrooms with butter and salt and olive oil (reduce the butter if you want).

Lightly brown a handful of pine nuts in a pan.

Bring a large pot of lightly salted water to a boil. Place macaroni in the pot, cook for 8 to 10 minutes, until al dente, and drain.

In a large bowl, toss the macaroni with the blended & saute ingredients & pine nuts until evenly coated. 


Next time nak cuba resepi ni pulak >> Spaghetti with Garlic and Basil ingredients lebih kurang sama je cuma yg ni lagi sempoi, tak ada nak blend bahan2 ... kita main racik-racik je ;)


No comments:

Post a Comment

Kerabu Maggi Siam

Kerabu maggi siam ni memang kegemaran ramai la kat rumah ni. Rasa dia yang lengkap masam, masin, manis dan pedas sikit memang cukup memb...