Skip to main content

Gimbap (Kimbap) for our lunch date @ SASER


Annyeong haseyo ... ;)

Our weekend routine has changed a lot ever since Hafiy entered boarding school this year ;) ... thus far, Seremban becomes our 2nd home bila tiba weekend ... hopefully ... once he adapts to boarding school life ... kami boleh nego dgn dia bab melawat him every Saturday & Sunday nih  ... ;). For now ... kita layan je la dulu ... ehehe ... 


Tak tau nak masak apa last week tapi disebabkan hati ni asyik teringat nak bercuti je ... teringat la our holiday in Seoul Disember lepas. Oleh sebab itu, korean food jadi pilihan kita kali ni. It was just a brilliant choice that Saturday as my #fambam smile from ear to ear makan kimbap. Cuma frust I tak de Danmooji (Korean pickled radish) ... kalau x mesti lagi awesome ;)


Gaja ..., let's roll some kimbap ... My inspiration buat kimbap kali ni datang dari youtube Seonkyoung Longest. Just love all her cooking videos ... dah la comel, pandai masak pula.


GIMBAP (KIMBAP)
Untuk 6 - 7 Gimbap
Hidangan: 2 - 4 pax

Bulgogi Daging:
8 oz daging, potong memanjang -nipis, halus
1 Tbs kicap
1 Tbs mirin
1 Tbs gula
1 tsp minyak bijan
¼ tsp black pepper



Campurkan ke semua bahan & perapkan. Selepas selesai goreng carrot, menggunakan kuali yg sama, tambahkan minyak. Masukkan daging perap ni dan gorengkan sehingga semua cecair diserap oleh daging. Ketepikan.

Telur Dadar:
4 biji telur
1 tsp garam
1 tsp minyak masak

Pecahkan telur, masukkan garam & kacau rata. Panaskan kuali dan lenserkan minyak ke atasnya. Tuang separuh dr adunan telur dan ratakan. Kecilkan api dan biarkan masak lebih kurang 2-3 minit. Terbalikkan telur dadar dan masak 1 minit lagi sebelum diangkat. Buat sehingga habis. Potong telur dadar ini kepada 4 bahagian memanjang dan ketepikan.

Carrot: 
1 Tbs minyak
6 oz carrot, shredded
1 tsp garam
½ tsp black pepper

Menggunakan kuali yg sama, tambahkan minyak. Masukkan carrot, garam dan lada hitam. Goreng lebih kurang 2-3 minit atau sehingga lembut. Keluarkan dan ketepikan

Bahan-bahan Filling/inti yang lain:
6 - 7 imitation crabmeat - potong 2 memanjang
5 oz Danmooji (Korean yellow pickled radish), potong memanjang 6 - 7 batang
3 oz timun, potong memanjang 6 - 7 batang 
or 8 oz Korean spinach banchan (CLICK HERE untuk resepi)


Nasi: 
3 cawan nasi sushi -suam
1 tsp garam
1 tsp gula
½ tsp black pepper
1 Tbs minyak bijan
1 tsp bijan

Campurkan ke semua bahan-bahan kecuali nasi dalam mangkuk. Masukkan nasi dan gaul rata. Sentiasa tutup dengan tuala lembap untuk mengelakkan nasi menjadi kering semasa menggulung gimbap.

6 - 7 Gim (Dried seaweed sheet/Nori)
minyak bijan & bijan secukupnya

  1. Letakkan seaweed (bahagian berkilat di bawah) di atas bamboo roller. Ratakan 1/2 cawan nasi menutupi 2/3 bahagian seaweed.
  2. Aturkan telur dadar, crab meat, spinach/timun, carrot, daging dan danmooji melintang di atas nasi. 
  3. Gulungkan kimbap menggunakan roller. Ulang lagi sehingga selesai.
  4. Untuk memotong gimbap, lumurkan minyak bijan pada pisau dan gulungan gimbap. Potongkan gimbap 1/2 - 3/4 inci, dan taburkan bijan ke atasnya.
Untuk Tuna Gimbap:
7 0z tuna in oil (buang minyaknya) digaul dengan 3 Tbs mayonis dan secubit lada hitam. Cadangan sayur utk gimbap tuna ni ialah daun perila dan timun.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…