Blueberry Chiffon Cake


Homemade chiffon cake has always been my favourite. Pantang nampak org buat, dan dan tu terasa gedik nak godek sebiji juga. Kalau yang kedai punya tak terliur pon nak makan sebab biasanya tekstur dia dry and extra ringan dari homemade one. Macam tak rasa apa je bila makan. 

Last 2 weeks, ternampak Ann dr anncoojournal baked blueberry chiffon cake. Kebetulan singgah Isetan Food Market sebelum balik rumah sebelah petang tu. Blueberry was on sale. Apa lagi, pantas sauk dah berangan nak wat kek chiffon ni.

The cake turned out perfect as how a chiffon cake should be, light and airy. Cuma I lebih suka chiffon cake yang ada volume sikit ... ;) so this is not the kind of chiffon cake I am expecting.

Ada sedikit cerita lawak masa I tengah sejukkan kek. Ada orang tu punya la xsabar nak makan kek ni. Dia tekan-tekannya dasar tin yang loose tu masa kek ni masih lagi panas sebab dia ingatkan kita telangkupkan loyang kek pasal kek tu susah nak keluar. Nasib baik I ada nak ambil barang kat dapur dan ternampak kejadian tu. Adoi la. Nak geram pon xjadi .. haha. Kesudahannya satu sudut kek chiffon ni macam terpenyek sbb kena tekan. Tempang jadinya sebab xsama tinggi.


Blueberry Chiffon Cake
Sumber: Ann Low

5 biji kuning telur (whole egg 70g each)
25g caster sugar
40ml minyak jagung
100g fresh / frozen blueberries, puri
100g tepung gandum / tepung kek, diayak
lemon zest dari sebiji lemon

Meringue
5 biji putih telur
1 tsp jus lemon
40g caster sugar

Pukul kuning telur dan gula dengan hand whisk hingga kembang. Masukkan minyak, diikuti puri blueberry dan gaul sebati.
Ayak tepung sekali lagi & masukkan ke dalam adunan di atas bersama-sama dengan lemon zest. Kacau adunan hingga sebati.

Meringue - Pukul telur putih dan jus lemon sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit2 dan pukul lagi sehingga kental dan berkilat (stiff peak).

Kaup rata 1/3 adunan meringue ke dalam adunan kuning telur. Masukkan lagi baki dan gaul perlahan-lahan sehingga sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang chiffon berukuran 20cm dan bakar kek di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pada suhu 160 C utk 10 minit. Turunkan suhu oven kepada 150 C dan bakar lagi selama 40 minit. Keluarkan dr oven dan terlangkupkan kek di atas redai untuk menyejukkannya sebelum dikeluarkan dari acuan.

Comments

Popular Posts