Thursday, April 27, 2017

Moist Peach Banana Cake yang viral di IG


Kek pisang viral junior chef adik Danish Harraz ni memang sedap sangat. Moist, soft and everything nice lah ;) Secara tak sengaja ternampak post kek pisang ni in 1 of the ig I follow. There and then baru sedar viralnya si abam Danish ni. Akak dah ketinggalan rupanya ... huwaaa ... Tak pernah lagi bake kek pisang letak peach. Terus gigih keluar beli pisang dan canned peaches semata-mata nak sangat merasa kek ni ... haha ... 

Memang tak sia-sia la. My aunty nenek cyber pon asyik puji kek ni sedap. The sweetness pon just nice. Resepi yang highly recommended sebab nak buatnya senang sangat, godek-godek dgn senduk je. Tak payah susah-susah nak cuci beater bagai. Bahan-bahan pon mudah nak cari dan biasa ada dalam kitchen.



MOIST PEACH BANANA CAKE
Source: IG @danish.harraz

1 cawan canned peaches yang telah dipotong kiub
2/3 cawan salted butter dicairkan
3 cawan tepung gandum
2 biji telor gred A
1 1/2 cawan gula pasir
2 sudu the baking powder
2 sudu the baking soda
secubit dua cinnamon powder/serbuk kulit kayu manis
  1. Panaskan oven pada 150 darjah. Ikut oven memasing ya.
  2. Gris bundt pan atau alas baking tray size 9 x 13 dengan baking paper.
  3. Ayak bahan kering dalam satu bekas.
  4. Lenyekkan pisang dalam magkuk dan masukkan gula, telor, melted butter dan digaul sebati.
  5. Masukkan bahan kering dan kaup balik kan sahaja hingga rata. Jangan overmixed.
  6. Tuang adunan ke dalam bundt pan atau baking tray.
  7. Bakar selama 40 - 50 minit atau bahagian atas agak keperangan sedikit dan bila dicucuk dengan lidi tiada adunan tepung yang melekat. Dah masaklah tu.

NOTE:
Bundt pan mesti disapu dengan butter yang banyak dan leak tepung supaya bila diterbalikkan kek keluar dengan senang dan cantik.



No comments:

Post a Comment

Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...