Wednesday, February 27, 2008

Hafiy's birthday is today!!!


Happy 4th birthday to you, my dear Hafiy! May you have more blissfull years to come ... aminn
If Ammar ada birthday partner, hafiy pon ada juga... and that person is ... me. Thanks for all the wishes.

Hafiy awal2 lagi dah request, kek birthday dia nak gambar ultraman. Nasib baik i ada beli 1 t-shirt gambar ultraman utk. dia, so x pikir pjg, mmg ingat nak tiru bulat2 je la dr baju dia. Anyway, this shirt is one of his favorite.

Fuhhh.. dap dup dap dup jugak dada masa nak wat ultraman nih. Takut woo x jadi, plus tak sampai hati nak tengok hafiy frust nnt kalo ultraman jadi keluang man plak. isk, isk, isk ...
Spongebob tu lain citer lah, asal dpt wat badan square, mata tersembul, gigi tersentil 2 btg, budak2 kenal dah.

Nak jadi cerita plak mr. jeam informed sales hbag dia wat kat rumah acik limah wantan. Ikut kata dia kul 8. I ni yo yo o jer, nak cepat & pilih punya pasal, bagi anak2 n laki i makan maggi asam laksa je for dinner. Tapi haziq excited jer dengar dpt mkn maggi. Ye lah, kat rumah ni, ni kira "jarang2" punya meal. So, lepas makan n solat, pukul 8 on the dot, i reached rumah cik limah. Just in time azmir tgh buka pagar nak masuk kereta. But then kena tunggu almost 1 hr baru mr jeam sampai dgn angkatannya (dah ku agak). Sblm tu cik limah dah wonder, si jeam angkut beg besar dia ke hapa, naik teksi bawa beg. Satisfied enough, i got the bag i wanted. I really, really like it! Cik limah wantan malam tu tido kira dah lewat sgt lah tu, walhal baru kul 10.

Sampai rumah, apa lagi... bersilat la kat dapur bila nak start tgk jam dah kul 11. Target kul 9 nak start. Kira dlm kul 12 dah selesai lah. Last2 pukul 3 pagi baru siap. Tu pon nak cepat siap punya pasal, dah x larat nak pikir2 pasal nak kasi icing licin, cover je la ngan chocolate rice. Nasib baik ada gak rupa ultraman, cuma versi i, ultraman gemuk, kuat makan cam haziq

Pagi tadi bila hafiy dah siap mandi sumer, tunjuk kat dia cake bday dia, dia senyum. Dah betul la tu muka ultraman. Tapi timbul plak 1 masalah lain, bila dia kata yg dia nak tu bukan ultraman tiga. Ayoyo... mana i tahu, ultraman ada byk rupa. Nasib baik dia makan pujuk. And alhamdulillah, tanya dia sambutan cake dia kat school, dia happy giler bercerita. Siap teacher camille dia suruh pergi hantar 2 keping utk haziq n his teacher. Hafiy kata lepas ni dia nak suruh i lukis gambar mickey mouse & dragon booster pulak. Sudahh... ingat kan dah lepas azab. 


Macam biasa, cake punya dlm ikut favorite kanak2 la, choc cake, resepi i dah tempek. Apa komen juri awam???

 

Friday, March 2, 2007

Puding Roti Karamel

Cuba resepi puding roti karamel ni, tergoda masa ronda-ronda fp kak Hanieliza...

PUDING ROTI KARAMEL(Sumber: Hanieliza)

Bahan A:
1/2 cawan gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti

Bahan B:
1 buku roti [10 keping]
1 tin susu cair
1 tin air buah dari fruit cocktal/peach
2 biji telur
1/2 cawan gula
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung kastad

Hiasan:
1 tin buah koktel/peach

1. Panaskan kukusan.
2. Gaul rata semua bahan B kecuali fruits cocktal dan tapis.
3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
5. Kukuskan selama 30 minit.
6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
7. Susunkan dengan perlahan-lahan isi buah fruit cocktail ta buah peach
8. Sejukkan...

Thursday, February 22, 2007

Decorated Doughnuts


Apart from baking cream puffs, i made doughnuts as well. Buat minum petang untuk anak-anak nyamuk kat kampung tu ...

DONUT CIKGU SURIA3 cups all purpose flour
3 tbs milk powder
3 tbs castor sugar
2 tbs shortening
1 tbs butter
2 tbs instant yeast
200ml water

Campurkan semua dalam bread machine & terap. Proof biar double size asal & goreng & golek atas gula castor.. Siap!!
I coated some with cooking choc & tabur choc rice & thousands.

Cream Puffs


Ni aktiviti during chinese new year. Sungguh la seronok bila dapat menghasilkan cream puff dengan titik peluh sendiri. Thanks to the wonderful recipe & Umi Imah yg sudi berkongsi recipe ni. Btw, gambar ni deeda yg tolong snap (sori deeda, i cilok from u)

CREAM PUFF
(Sumber : Umi Imah)

Pastry
250ml air
125g butter
150g tepung – diayak
¼ st garam
1 st gula 4 biji telur

Didihkan air dan butter hingga cair. Kemudian masukkan tepung yang diayak. Gaul sebati hingga adunan tidak melekat di periuk. Angkat dan sejukkan. Bila sejuk pukul sedikit and masukkan telur sebijik sebijik. Bakar 25 minit dgn suhu 200˚C atau sehingga kekuningan. 

Custard Filling

500ml susu segar 
100g gula 
80g tepung custard 

Hangatkan susu dan gula atas api sederhana. Masukkan tepung kastard and kacau sehingga pekat.



Saturday, February 17, 2007

It's all about cakes


Semlm buat choc cake... ordered by a colleague utk bday abah dia arini... while waiting tu dan la try kek pisang yg mmg dah lama dah nak cuba... Mmg best betul kek pisang ni... very soft, cuma to me a bit sweet. Next time buat nak kena reduce gulanya nih...
Yang kat bawah ni all the cakes i made before, some untuk makan sendiri & some yg office mate ordered.

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...