Skip to main content

Ayam Ala Kassim


Soalan trivia: Apa ada pada si Kassim ni? hihi...

Dah merata i nampak org dok tayang ayam ni, tapi masa tu x heran sgt sbb ingatkan bahan2nya cerewet, x check pon resepinya. Then last week nampak Ayu S'pore dok tayang ayam ni & dia mentioned resepinya senang sangat dan rasanya pon sedap, so kita pon tergerak la nak cuba jugak. Ye lah, nak tau gak apa yg hebatnya si kassim ni... popular sgt cam kassim selamat nampak ;).

Buat semalam coz Haziq kata dah lama x makan ayam, terus tingat nak cuba ala kassim ni. Memang mudah bahannya & tak sangka rasanya pon marvellous u... anak2 pon kata sedap, cuma i tambah sos tomato sket dlmnya nak balancekan rasa kicap pekat yg macam dah terlebih bubuh tu. Jangan main2 tau, walaupun si kassim ni agak hitam rupa kejadiannya, rasanya tetap hebat, kalau nak tau... cubalah! Ni kita copy resepinya dr rumah K.Zai.

AYAM ALA KASSIM
Sumber: azura Suhaimi@MyR



1/2 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
2 sudu besar kicap pekat
3-4 tangkai daun kari
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sos tomato ** ain tambah

bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit
kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak
angkat dan ketepikan
panaskan minyak
tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak
masukkan daun kari dan kacaukan rata
biarkan seketika sambil dikacau selalu
kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit
masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk
angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi tomato dan lain2

note: masakan lama, senang dan sedap

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…