Thursday, July 1, 2010

Orange-Lychee Punch


Sebenarnya nak post entry ni semalam, tapi bz yang tah apa2 tah... jadi x sempat. Takde plan nak buat air ni pon tengah2 minggu macam ni memandangkan malasnya nak singgah kedai mencari bahan2nya tu. Tau2 je la org pompuan kalau pi kedai, konon nak singgah kejap, tup2 habis gak la 1-2 jam. Al-kisahnya kita dok dapur tgh prepare sauces for lasagna bila cik abe masuk dapur tanya pasal masak macam2 ni (oven I tgh bakar bingka jagung masa tu).  Then I said, ooo ... ni my kitchen therapy session... i really need 1 right now. Tu yang lepas maghrib terus masuk dapur. Bila I nampak dia pegang botol orange juice dr fridge, baru perasan ada semua bhn2 punch yg hana tayang tu. Terus I ambik botol tu dr dia and cakap .. nak rasa air special tak? tunggu jap. Disebabkan tak salin pon resepinya hari tu, i main godak je la secukup rasa tekak I. Maka terhasil la air yg sungguh refreshing ni... mmg betul-betul punch lah! Thank you pada hana & ika yang memberi ilham utk minuman yg mmg ada ummpphhh ni ^_^.

ORANGE-LYCHEE PUNCH
Sumber: ika @ http://kurniaanmu.blogspot.com


200 ml 100% orange Juice
100 ml air soda
100 ml syrup lychee
Gula jika perlu>> kita tak masukkan
Beberapa ketul ais
Hirisan Oren
Laici yg yg dah di siat-siat
Daun pudina untuk hiasan

Isi kiub ais dalam gelas.

Shake campuran air soda, fresh oren dan juga syrup laici.
Tuang ke dalam gelas tadi. Hiaskan dengan hirisan oren@laici dan daun pudina.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...