Friday, July 30, 2010

Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce


Agak sibuk sket this week, masih lagi menu hari sabtu aritu. Biasa la, tengok ramai yg dah buat & komen yg best2 tu kita pon xmo ketinggalan gak. Memang syok la makan ikan bilis ni, krup krap krup krap... Jadikan snack pon best. Thank you, thank you utk semua atas komen u all yg memberansangkan utk resepi ni. Rasanya Chik Mi yang introduce resepi Amy Beh ni. Boleh buat lagi ;) Resepi I copy dr Hana yg dah dialih bahasa. Terima kasih ye dik.

CRISPY ANCHOVIES IN HONEY LEMON SAUCE
Sumber: Amy Beh

250g ikan bilis kopek
1 cawan tepung ubi - hana gune tpg katakuriko
1 tbsp minyak bijan
4 batang cili kering - potong
6 biji cili padi - ketuk - hana x ltk
1 biji bawang besar - hiris
2 biji lemon - perah ambil jus
3 tbsp madu
2 tbsp air - tak letak
1 tbsp sos ikan
Kacang gajus panggang - hana tambah kcg tanah
bijan
daun kari

Basuh ikan bilis. Rendam sekejap dlm 10-15min. Toskan kemudian lap dengan kitchen towel. Campurkan dengan tepung. Gaul. Panaskan minyak. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.

Dalam kuali lain, panaskan minyak bijan. Goreng cili kering, bawang, cili padi dan daun kari sekejap.

Masukkan jus lemon, sos ikan, air dan juga madu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan ikan bilis, kekacang serta taburkan bijan jika suka. Gaul rata dan sebati. Angkat dan hidangkan.




 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...