Wednesday, July 28, 2010

Pisang Bali


Lepas lunch Sabtu aritu, gi jln TAR ngan adik nak cari tudung. On the way balik, borak2 lam keta terasa lak nak makan Pisang Bali >> penemuan dessert ni masa dia gi ngeteh kat Aseana Cafe, KLCC tahun lepas kot. Dah kul 7pm waktu tu, nak makan punya pasal... usaha kan jugak cari pisang. Tak pasti dessert ni ada ke x kat Bali ye. Pernah nak cuba kat Restoran Kg Daun, Bandung tapi x berkesempatan sebab ramai sgt org queue nak masuk... terus give-up. So, x sure la sama ke x. Resepi ni hasil try & error my sis Cik Bungamekar. Semalam pon hubby dah request suh buat utk berbuka hari ni.

PISANG BALI

6 biji pisang nangka (yang belum betul2 masak, yg dh lembik x sedap)
1 1/2 sudu makan marjerin/butter
1 1/2 sudu makan gula pasir
Kelapa putih parut
Gula merah

Pisang dibuang kulit & dibelah dua memanjang jika terlalu besar. Jika kecil, x perlu belah.
Panaskan marjerin dlm non stick pan. Bila dah cair, masukkan gula & kacau hingga gula keperangan. Masukkan pisang. Masak pisang dgn membalik-balikkannya hingga bersalut dgn gula & nampak brownish.
Atur dlm pinggan. Hidangkan bersama kelapa parut & gula merah. Enak dimakan ketika masih suam.

6 comments:

  1. wow, makcik biasa rebus & makan dgn kelapa tu. Kena cuba goreng butterlah pulak.

    ReplyDelete
  2. masa ni kita rasa amat kerdil kerana tak kenal jenis² pisang (kecuali pisang tanduk, hehe)

    ReplyDelete
  3. salam ain...kita pun pestime dngar ni..msti sdp tu kan..smpai ain p cri brkli2..nti bleh la dicoba yup...hehe..

    ReplyDelete
  4. Mck - Cuba jgn x cuba... ;)Mcm sira pisang gak cuma lebih umpphh sbb ada kelapa parut & merah. Xpun, bila mai klcc pi cuba kat Aseana naa..

    KOG - err... tiba2 wa konfius la pisang tanduk yg mana pulak?? biasa dgr tp x ingat rupa paras. Yg confirm ku kenal.. pisang emas & pisang nangka my fav.

    Maz - kalau maz peminat pisang, kena cuba ni tau. Pastu boleh bagitau berkenan ke tidak ;P

    ReplyDelete
  5. kak ain..hihihi..saya nk gelak dulu nih...kikiki... pisang dlm pinggan tu nmpk macam jari jemari..adik saya tengok dari jauh dia tanya, eh tu jari terbakar sapa tuh? aduyai...rupenya jari best nih!!!

    ReplyDelete
  6. izah - haa... dh puas gelak? tertonggeng2 akak dok posingkan tu nk kasi serupa Aseana ko kata jari terbakar. mmm... alahai. hihihi... jari pon jari la, yg ponting, sodap!!! asalnya nk posingkan dia berpusing2 cam pin wheel, pisang tu pjg sgt lak x muat ler pulak.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...