Skip to main content

Flourless Peanut Butter Cookies


Salam... aduhaii... 2-3 hari ni payah betul nak update blog, dgn internet yang slow & blogger yg macam kura-kura semput. Letih betul bila tunggu upload gambar last2 kuar error. Actually kooki ni I buat sekali dgn chiffon kat bawah tu, tapi tu la sempat update yg chiffon je hari tu. Tak larat dah nak melangut depan pc lama2 menunggu blogger yg lembab nih. Resepi ni dah lama dah simpan sebenarnya. Sana sini org dok test2 kooki utk raya..., I pon tak mo ketinggalan gak, hihi... maka teringat la resepi kooki versi malas nih. Lagi pun stok peanut butter ada dlm fridge lama tak berusik, sebelum dia expired baik la dibuat sesuatu utk elak pembaziran. Btw, kooki ni jenis soft cookies ye kawan2. Resepi kata bakar 8 minit, bila I rasa tak crunchy, masuk oven lagi, bakar dekat 20 mins, still soft. Maka sahih la ia xkan krup krap krup krap. My husband x suka this type of cookies, macam lemau je katanya. My friend yg suka biskut lemau cakap sedap. Nampak rupanya kurang menarik sbb I buat kosong je, plan nak letak choc chips dah terlupa. Untuk peminat2 peanut butter yg suka kuih lemau macam ni boleh la cuba ye. Cepat, sekejap je dah siap ^_^. 

Flourless Peanut Butter Cookies
Sumber: Allrecipes

1 cup peanut butter
1 cup castor sugar - I put 1/3 cup
1 egg

Campur semua bahan & gaul sebati. Alaskan baking tray dgn baking sheet/tracing paper. Letak satu sudu adunan atas baking tray. Buat sehingga habis. Bakar cookies pada suhu 175C selama 8 minit.

My suggestion:
Maybe next time nak try letak choc chips, nuts sikit & tambah emplex utk bagi dia crunchy.



Comments

  1. kak gerau sangat teruja tengok kek marble trio tu... dalam N3 sebelum ni.

    ReplyDelete
  2. hehe.... good2x, berjaya gak ku goda... dpt la bang badang & kentang mkn kek nnt heh...

    ReplyDelete
  3. along.. uda nak pindah sebelah rumah alonglah camni... :) dpt bau pun jadik la.. issshhh rajin tul lal along uda nih...

    ReplyDelete
  4. uda cayanggg... mai la dok sebelah ;) tp i warn u dulu ye... rajin along ni bermusim gak tau!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…