Tuesday, July 13, 2010

Kek Marble Trio


Kek ni kita buat semalam sbb request dr adik yg nak bawa sebagai buah tangan ke rumah member2 ofis dia. Actually dia x kisah pon buat kek apa. Tapi since kita teringat kat kek Maz yg cantik berbelang2 tu, maka kita pon buat kek belang jugak lah. Colour combination pon tiru sebijik macam dia ;) Sekali buat 3 adunan terus... biasa la, bila buatkan org, diri sendiri teringin gak. Sedap & moist kek ni, bertambah2 moist on the 2nd day. Resepi famous Cik Mat Gebu, tapi kita copy dr Maz je.

KEK MARBLE TRIO
Sumber Resipi : CMG (Dapur Tanpa Sempadan)

280 g tepung gandum*
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh bakingg powder* (*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250g gula halus
30g gliserin*
20 ml air* (satukan) - I xde susu cair, ganti dgn susu kotak
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco - I ganti dgn pandan paste
1/2 camca teh ros essence - I ganti dgn pewarna merah


1.Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.

2.Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.

3.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar) - ada kat blog Cik Mat ye..

4.Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.

5.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.

6.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.


3 comments:

  1. along.. nmpak sedap.. apa pun along buat.. semuanya sedap.. :D. tu baru tengok jer tu.. tak rasa lagi.. hehehe... yang sukatan tu untuk satu adunan jer kan?

    Uda dah try buat choc trifle along.. sedappp.. tp tak leh buat selalu coz anak sulong uda suka sangat.. kang tak leh diet dia.. bertambah kembang badan..

    thanks along!!!

    ReplyDelete
  2. tu la.. sedap kan & bertambah puas hati sbb buat sendiri, ye x? mana pic yg janji kt along tu? buat x nasi ayam? ye, betul... resepi ni utk 1 adunan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...